Saeimas frakciju vēlme atsaukt kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcijas deputātu Borisu Cilēviču no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) ir rupjš parlamentāro tradīciju pārkāpums, pausts PCTVL Saeimas frakcijas izplatītajā paziņojumā. "Cilēviča atsaukšana ir kauna traips Latvijas parlamentārismam," teikts paziņojumā.
PCTVL uzsver, ka EPPA tāpat kā Saeima ir veidota atbilstoši vēlēšanu rezultātiem un tajā proporcionāli pārstāvētas visas partijas, kas iekļuvušas Saeimā. Latvijai EPPA ir sešas vietas un viena pārstāvja izslēgšana pielīdzināma likumīgi ievēlētas Saeimas frakcijas visu deputātu izslēgšanai no Saeimas, uzskata PCTVL. Tas nozīmē, ka kādai vēlētāju daļai tiek liegta iespēja pārstāvēt savas tiesības un intereses Saeimā. PCTVL paziņojumā uzsver, ka Cilēviča rīcība EPPA pilnībā atbilst apvienības pirmsvēlēšanu programmai un politiskajām nostādnēm.

Saeima ceturtdien lems par Tautas partijas (TP), sociāldemokrātu un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšlikumu atsaukt deputātu Cilēviču no EPPA Latvijas delegācijas.

Deputāti Cilēviča atsaukšanu ierosinājuši, jo uzskata, ka viņa publiskie izteikumi ir pretrunā ar Latvijas valsts interesēm. Viens no lēmumprojekta parakstītājiem Māris Grīnblats BNS iepriekš sacīja, ka Cilēviča uzstāšanās EPPA sanāksmē uzskata par pretējām Latvijas valsts interesēm un arī viņa rīcība neliecinot par valsts interešu aizstāvību.

Sociāldemokrātu pārstāvis Jānis Leja domā, ka Cilēvičs nepārtraukti izplatot melus par stāvokli Latvijā etniskajos jautājumos. Piemēram, viņš apgalvojot, ka Daugavpilī cilvēkiem aizliedzot runāt krievu valodā. Viņš arī norādīja, ka Cilēvičs ir absolūti nepiemērots atrasties Latvijas starptautiskajā delegācijā, jo ir ļoti subjektīvs un viedokli pauž par labu cittautiešiem.

Arī TP pārstāve Žanete Vasaraudze norādīja, ka cilvēks, kurš negatīvi prezentē savu valsti ārpolitikā, nevar ieņemt vietu Latvijas delegācijas sastāvā. Atturīgāka savā viedoklī par Cilēviču ir EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle, kura vēl nav noformulējusi savu viedokli par Cilēviču un vēlas vēl uzklausīt savu partijas biedru, kuri parakstījuši lēmumprojektu, viedokli.

Cilēvičs iepriekš teica, ka viņš nepiekrīt izteiktajiem iebildumiem un tie neatbilstot patiesībai. Viņš arī norādīja, ka zīmīgi esot tas, ka lēmumu par viņa atsaukšanu nav parakstījusi delegācijas vadītāja Paegle. Viņš arī norādīja, ka EPPA katrs partijas pārstāvis pārstāv savas partijas, nevis valsts nostāju. Saskaņā ar EPPA nosacījumiem katras valsts delegācijā ir jābūt pārstāvētiem visiem nacionālajā parlamentā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!