Foto: DELFI

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) aicina starptautiskās organizācijas vērtēt 16.martā notikušos leģionāru atceres pasākumus Latvijā un ietekmēt Latvijas varu, vēsta paziņojums Krievijas ĀM mājaslapā.

"Aicinām profilējošās starptautiskās organizācijas, tajā skaitā ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos biroja, ANO Cilvēktiesību padomes īpašo ziņotāju par mūsdienu rasisma formām, EDSO Augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos, EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroju un Eiropas Padomi, kā arī autoritatīvās cilvēktiesības sargājošās NVO, sniegt pienācīgu novērtējumu par Latvijā notiekošo un efektīvi ietekmēt šīs valsts iestādes," teikts paziņojumā.

Krievijas ĀM norāda, ka leģionāru piemiņas pasākumi ir kļuvuši par propagandu to cilvēku slavināšanai, kuri piedalījušies masu noziegumos pret cilvēci Otrā pasaules kara laikā.

Ministrijas komentārā atzīmēta arī Saeimas valdošās koalīcijas deputātu dalība atceres pasākumos. Tāpat tā satraukusies arī par antifašistu organizāciju apspiešanu Latvijā, kā piemēru minot "safabricētu krimināllietu pret Latvijas Antinacistiskās komitejas priekšsēdētāju Alekseju Šaripovu".

Jau ziņots, ka 16.martā gājienā leģionāru piemiņai piedalījās aptuveni 1000 biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" pārstāvji un viņu atbalstītāji.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad Latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!