Foto: LETA

Krievija apzināti vēršas pret "saviem brāļiem un māsām" Ukrainā, liecina partijas "Saskaņa" valdē ceturtdien, 10. novembrī, atkārtoti akcentētā nostāja pret Krievijas uzsākto agresiju Ukrainā, ko partija pauda 24. februārī.

"Saskaņas" pozīcija nemainīgi ir šāda: "Mūsdienu Krievijas vara ir apzināti izvēlējusies sākt karu Eiropā. Ar ieročiem vērsties pret saviem brāļiem un māsām Ukrainā. Veselais saprāts nav uzvarējis."

"Saskaņa" norāda, ka tā ir kopā ar Ukrainas tautu, un pauž cerību, ka tai pietiks spēka aizstāvēt savu zemi un savus cilvēkus.

"Mēs sagaidām, ka visa Eiropa vienoti un bez vilcināšanās nostāsies kopā Ukrainas atbalstam. Mēs ceram, ka Krievijas tauta sapratīs, kāda ir tās atbildība un ka tieši Krievijas tauta apturēs šo neprātu, apturēs kara kurinātājus Maskavā," pauž "Saskaņa".

Nosodot šo agresiju, partija pauž atbalstu Eiropas Savienības centieniem atjaunot starptautisko tiesību un normu ievērošanu kontinentā.

"Mēs strādāsim kopā ar Latvijas valdību, lai atbalstītu Ukrainas valstiskumu un mazinātu civiliedzīvotāju ciešanas," teikts "Saskaņas" paziņojumā.

Jau ziņots, ka iepriekš intervijā "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš uz atkārtotu jautājumu par cerībām uz Ukrainas uzvaru, norādīja, ka uzvarētāju šajā karā nebūs, savukārt jautāts, kam pieder Krima, Elksniņš norādīja, ka uz šo jautājumu esot atbildējis vairākas reizes iepriekš. Lūgts precizēt, ko tieši viņš atbildējis, Elksniņš sacīja: "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā".

Vēlāk Elksniņa pausto komentēja Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Oļegs Nikolenko, kurš savā "Facebook" profilā norādīja, ka Elksniņa teiktais neatspoguļo ne draudzīgās Latvijas oficiālo pozīciju, ne vairuma Latvijas iedzīvotāju viedokli par Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu.

"Par laimi, šīs marginālās figūras izteikumi neatspoguļo nedz mums draudzīgās Latvijas oficiālo nostāju, nedz absolūtā vairākuma Latvijas iedzīvotāju uzskatus, kuri ne tikai no sirds jūt līdzi, bet arī aktīvi palīdz Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju," viņš raksta.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) atgādināja Elksniņam par Latvijas oficiālo pozīciju šajos jautājumos.

Ārlietu ministrs norāda, ka visām Latvijas amatpersonām ir jāievēro Latvijas ārpolitikas pozīcijas, kā arī aicina Elksniņu kā Latvijas pašvaldības amatpersonu tās stingri ievērot un savos izteikumos par ārpolitikas jautājumiem būt precīzam, šīs pozīcijas paužot skaidri un nepārprotami.

Ministrs vēstulē uzsver, ka Latvija kategoriski nosoda Krievijas neattaisnojamo, nelikumīgo un neizprovocēto militāro agresiju pret Ukrainu. Krievijas rīcība ir rupjš ANO Statūtu un starptautisko tiesību pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!