Krievija Eiropā mēģina vienu pret otru sarīdīt visus, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Ja mēs skatāmies, ko Krievija cenšas darīt, ne jau globāli, bet, pavisam noteikti Eiropā, tā mēģina vienu pret otru sarīdīt visus. Viņi cenšas izmantot plaisas Eiropas vienotībā, padarīt tās lielākas. Viņi mēģina ietekmēt valsts demokrātiskos procesus un diskusijas," sacīja Igaunijas prezidente.

"Labākais veids, kā cīnīties pret visiem šiem mediju un komunikācijas elementiem ir atklāti teikt, ka tie patiešām pastāv. Mums par to ir jābūt atklātiem un to Igaunijas izlūkošana mums saka," teica Kaljulaida.

Viņa arī atzina, ka, ceļojot pa kaimiņvalstīm ap Baltijas jūru, viņa redz, ka tās ir līdzīgas savos uzskatos un pēc ekonomiku lieluma globālā kontekstā. Baltijai kā vienotai zonai ir lielas priekšrocības, sacīja Igaunijas prezidente, atzīmējot, ka Igaunijai un Somijai ir plāni apmainīties ar digitālo informāciju tiešsaistē, kas nekur citur nav atrodams, bet Latvija un Igaunija sadarbojas, lai radītu platformu dgitālajiem parakstiem abās valstīs – arī tas nekur citur nav sastopams.

"Tas mums visā reģionā rada globālas priekšrocības," sacīja Igaunijas prezidente.

Jau vēstīts, ka Igaunijas parlaments pie partijām nepiederošo Kaljulaidu prezidentes amatā ievēlēja oktobrī. Balsojumā viņu atbalstīja 81 deputāts, bet 17 balsoja pret.

Viņa ir pirmā sieviete – valsts vadītāja Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!