Krievijas Ģenerālprokuratūra atteikusies izdot Latvijai divus Maskavā aizturētos jauniešus - iekšlietu ministra Mareka Segliņa apvainotājus, informē amatpersona Krievijas Ģenerālprokuratūrā, kura vēlējās palikt anonīma.
Atteikumu otrdien parakstījis Krievijas ģenerālprokurora pirmais vietnieks Jurijs Birjukovs un trešdien tas nosūtīts Latvijai.

Latvijas Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska BNS sacīja, ka Krievijas atbilde uz Latvijas lūgumu izdot abus jauniešus vēl nav saņemta.

Iepriekš Ģenerālprokuratūras Īpaši svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers piebilda, ka abu aizturēto izdošanai nevar būt juridisku šķēršļu, ja šis jautājums netiks politizēts.

Latvijas iedzīvotāji - 19 gadus vecais Jurijs Lazarevs un 18 gadus vecais Ruslans Baļuckis - aizturēti 19.jūlijā Maskavā pēc tam, kad Latvija bija izsludinājusi viņu meklēšanu, turot jauniešus aizdomās par nepatiesu liecību sniegšanu skandalozajā pedofilijas lietā.

Lazarevs un Baļuckis sniedza liecības par savām seksuālajām attiecībām ar Segliņu, kas it kā notikušas laikā, kad abi jaunieši bija nepilngadīgi. Latvijas prokuratūra ierosināja pret abiem jauniešiem krimināllietu par nepatiesu liecību sniegšanu.

Jaunieši, kuri prokuratūrā nonāca ar parlamentārās izmeklēšanas komisijas starpniecību, snieguši liecības un arī konfrontēti ar ministru, kas viņu liecības nosaucis par meliem un paziņojis, ka viņam nekad dzīvē nav bijis neviena homoseksuāla sakara. Segliņš paudis viedokli, ka to varētu būt noorganizējis parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Jānis Ādamsons.

Savukārt viens no jauniešiem jau pēc izbraukšanas no Latvijas telefonintervijā LNT sacīja, ka no savām liecībām neatsakās un uz viņiem tiekot izdarīts spiediens ar mērķi mainīt liecības.

Ģenerālprokuratūrā, kur notikusi konfrontācija ar Segliņu, viņiem esot vaicājuši, kam viņiem tas nepieciešams. Jaunietis pauda pārliecību, ka prokuratūra domā - viņi ir uzpirkti, viņiem kāds par šīm liecībām maksā un viņi pilda kāda pasūtījumu.

Visas darbības esot vērstas uz viņu "salaušanu" un viņi pat nebrīnīšoties, ja uz viņiem izdarīs fizisku spiedienu, lai mainītu liecības, piekaus vai pat nositīs. Prokuratūra prasot, lai viņi maina liecības, saka, ka ir apmelojuši, nav atpazinuši.

Laikraksts "Izvestija" jūlija beigās ziņoja, ka abi jaunieši lūguši politisko patvērumu Krievijā. "Apmaiņā pret to viņi sola izstāstīt visu par Latvijas ministru netikumīgajām tieksmēm. Un pašlaik notiek sīva kaulēšanās par jauniešu izdošanu," rakstīja "Izvestija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!