Foto: stock.xchng

Latvijas lēmums par divu Krievijas vēsturnieku - Aleksandra Djukova un Vladimira Simindeja - iekļaušanu personu sarakstā, kurām liegta iebraukšana Latvijā un citās Šengenas līguma valstīs ir "diskriminējošs pasākums", atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministrijā teikto, vēsta aģentūra "Itar – Tass".

Par Krievijas vēstniecības viedokli saistībā ar "vīzu aizliegumu pielietošanu pret Krievijas vēsturniekiem un pētniekiem", esot informēts Latvijas vēstnieks Krievijā.

"Šis nepārprotami diskriminējošais solis nesaskan ar Latvijas paziņojumiem par gatavību attīstīt konstruktīvu dialogu par vēstures problēmām," uzsvēra ministrijā. "Uzskatām šos pasākumus par nedraudzīgu soli. Krievija patur tiesības spert adekvātus atbildes soļus."

Jau vēstīts, ka Krievijas vēsturnieku iekļaušanu Latvijas nevēlamo personu sarakstā "par nedraudzīgu soli, kas neuzlabo abu valstu attiecības" otrdien nosaucis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Viņš norādīja, ka patlaban zina skaidrojumus par abu Krievijas pilsoņu iekļaušanu tā dēvētajā melnajā sarakstā vien no masu informācijas līdzekļiem. Pēc Vešņakova domām, vēsturnieku darba apšaubīšana neveicina kopīgo apņemšanos pētīt vēsturi. Ja Krievija spertu atbildes soli, attiecības vēstures izzināšanā neveidotos.

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP) pieņēmis lēmumu par divu skandalozu krievu vēsturnieku - Djukova un Simindeja - pasludināšanu par nevēlamām personām, aizliedzot viņiem ieceļot Latvijā. Lēmumu ministrs ir pieņēmis, balstoties uz kompetento iestāžu atzinumu par šo abu personu apzinātu nevēlamu rīcību, kas kaitē Latvijas valstij un tās pilsoņiem.

Sabiedriskā fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktors Djukos pagājušajā nedēļā viesojās Rīgā un solījās uz Latviju atvest ĀM asi kritizēto izstādi "Aizvestā bērnība: 1943-1944. Uz Latviju aizdzīto bērnu liktenis". Arī Simindejs ir fonda "Vēsturiskā atmiņa" pētniecības programmu vadītājs un līdzīgi kā Djukovs pazīstams ar izteikumiem, kas vērsti pret Latvijas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!