Foto: LETA

Krievija Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") izteikumus varētu izmantot, lai publiskajā telpā propagandētu, ka Latvijā NATO klātbūtne netiek uztverta pozitīvi, aģentūrai LETA atzina Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis.

Eksperts uzskata, ka Latvijas diplomātiskais korpuss ir labi reaģējis, lai novērstu visas sabiedroto bažas, ka Latvijas pozīcija ir mainījusies pēc Lemberga izteikumiem. Arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir atbilstoši reaģējis uz Lemberga paziņojumiem.

Cepurītis atturējās spriest, vai Lemberga izteikumi bijuši apzināta provokācija vai personiska nostāja, lai arī viņš saskata apzinātas rīcības pazīmes, jo sākumā bija izteikumi, kuriem sekoja preses paziņojumi un vēstule NATO ģenerālsekretāram.

"Tā nav nejaušība, bet apzināts, iespējams, kādu laiku iepriekš ieplānots žests. Kas ir šo izteikumu mērķi? Šis jautājums ir jāuzdod Lembergam pašam. Iespējams, tā ir vietējā elektorāta piesaiste, gatavošanās Saeimas vēlēšanām. Turpat ir ziņas par Lemberga tikšanos ar Krievijas vēstnieku pirms šiem izteikumiem," norādīja Cepurītis.

Lai arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir norobežojusies no Lemberga izteikumiem, šie paziņojumi var uzrunāt Lemberga vadītās partijas elektorātu Ventspilī un tuvākajos reģionos.

"Es domāju, ka šie izteikumi var Krievijā tikt izmantoti, lai parādītu, ka Latvijā NATO klātbūtne netiek uzskatīta par viennozīmīgi pozitīvu lietu, jo, lūk, ir pietiekami ietekmīgs, ekonomiskos procesus pārzinošs pilsētas mērs - latvietis, kurš runā par NATO kā negatīvu faktoru," uzsvēra Cepurītis un piebilda, ka Ventspils mēra izteikumi jau parādījušies dažos Kremļa kontrolētajos plašsaziņas līdzekļos.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru izdarībām Ventspilī lūdzis Rasmusenu atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai. Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī Rinkēvičam un aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS), un tajā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

Pēc Ventspils domes priekšsēdētāja "Latvijai un Ventspilij" līdera Aivara Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem, viņam izcēlusies asa vārdu apmaiņa ar vienu no LZP līderiem, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Ministrs jau paziņojis, ka Lemberga izteikumi ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, tāpēc aizsardzības ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz Lemberga darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!