Foto: LETA

Trešdien, 26. aprīlī, Latvijas Saeimu uzrunāja Igaunijas Valsts prezidents Alars Kariss, runā pievēršoties Krievijas agresijai Ukrainā un iezīmējot nākotnes miera plānu.

Kariss deputātiem norādīja, ka Latvja un Igaunija dzīvo blakus lielam un nedraudzīgam kaimiņam, turklāt Krievijas imperiālais pasaules skatījums mūsu tautās ir atstājis brūces.

Viņš arī norādīja, ka Latvija un Igaunija ir sarežģītā drošības situācijā, tāpēc Igaunijas prezidents atzinīgi novērtēja lēmumu Latvijā atjaunot valsts aizsardzības dienestu.

"Par spīti visa, mēs pastāvam un mūsu vēstījumu par Krievijas agresiju Ukrainā sadzird vairāk nekā jebkad agrāk," pauda Igaunijas prezidents.

Viņš norādīja, ka patlaban svaru kausos ir ne tikai Ukrainas liktenis, bet arī tas, kādā pasaulē turpmāk dzīvosim, tāpēc Baltijas valstis dara visu, lai pārliecinātu šaubīgās valstis, ka uz spēles ir arī liktenis.

"Kamēr Krievijas totalitārais režīms liks ticēt tam, ka melns ir balts un patiesības runāšana ir valsts nodevība, sadarbības attiecības ar Krieviju nav iespējamas," teica Kariss. Viņš uzsvēra, ka cieņu raisīta tāda Krievija, kas vispirms izbeigtu agresiju Ukrainā un pēc tam tiktu tiesāta Krievijas vadība par Ukrainā īstenoto teroru un genocīdu.

Igaunijas prezidents uzrunā ieskicēja priekšnoteikumus tam, kas veidos pamatu mieram nākotnē. Pirmkārt, Krievijai jāatzīst valstu teritoriālā nedalāmība un suverenitāte, otrkārt, jāizbeidz agresija kā politisks instruments, treškārt, jānoliedz ietekmes sfēras un "pelēko" ietekmes sf'weru izvēršana, ceturtkārt, jāsaglabā NATO vērtībās balstīta drošības un vērtību telpa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!