Foto: LETA

Krievijas armija noteikti gatavo ofensīvu, bet tā būs tad, kad būs beigusies ziema un Krievija būs sagatavojusies, piektdien intervijā Latvijas Radio teica bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

"Es domāju, ka mums [pavasaris] jāgaida ar lielām bažām. Krievija [kara laikā] ir mācījusies," viņš teica. Kā piemērus tam viņš minēja militārās vadības maiņu, kas redzama tajā, kā lielvalsts plāno un īsteno savus uzbrukumus Ukrainā.

Ukrainai un Rietumvalstīm nopietni jāgatavojas Krievijas uzbrukumam, teica Maklakovs.

Savukārt pašreizējais NBS Leonīds Kalniņš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" piektdien teica, ka šobrīd nav redzamas tādas plaša mēroga ofensīvas. Ir "pavisam cita operacionālā taktika", viņš sacīja.

Tāpat ir redzama Krievijas neelastība – "viņi absolūti nemācās no savām kļūdām (..) un tas strādā ukraiņu labā," teica Kalniņš.

Maklakovs sacīja, ka Krievija arī to pati saprot – nupat bijis paziņojums, ka tā savā bruņojumā uzņem jaunas raķetes, ko grūti notriekt.

"Esmu pārliecināts, ka, ja līdz šim Krievija nedarbojās pret tiem loģistikas ceļiem, kas nāk no Rietumiem, tad tagad Krievija mēģinās šos ceļus iznīcināt," viņš sacīja.

Gada griezumā lielākais izaicinājums Krievijai bija tieši šīs piegādes un, pret tām necīnoties, progresa nebūs.

Tāpēc ir runa par Moldovu, par Baltkrieviju, jo tā ir iespējas šīs piegādes "nogriezt".

Daudz no tā, ko slavē Putins un Krievija izrāda, ir domātas iebiedēšanai, par šīs valsts bruņojumu teica Maklakovs. Viņš gan atzina, ka militārā industrija darbojas arī Krievijā un ieroči, par kuriem Krievija iepriekš ziņojusi, tās rīcībā arī ir.

Viņš skeptiski vērtēja Ķīnas iespējamo militāro palīdzību Krievijai, sakot, ka Ķīna īpaši nevēlas šajā karā iesaistīties.

Jautāts, vai karš būs ilgs un vai jārēķinās ar daudziem kara gadiem Maklakovs atbildēja, sakot, ka tas atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp no tā, vai būs pārmaiņas Krievijas vadībā. Ja tādas būs, tad karš varētu beigties ātri, bet, ja šādu pārmaiņu nebūs, tad ļoti iespējams, ka karš Ukrainā varētu turpināties pat gadiem.

Jau ziņots, ka piektdien, 24. februārī, aprit gads kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!