Foto: LETA
Saistībā ar atteikumu atļaut organizēt Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa izrādi, veterāniem Rīgā izrādīti video fragmenti no uzstāšanās, informēja Krievijas vēstniecībā Rīgā.

Vēstniecībā skaidroja, ka veterāni, kuri "ar nepacietību bija gaidījuši ansambļa uzstāšanos, bija neapmierināti ar atļauju organizēt koncertu". Tāpat vēstniecībā pausts, ka pret ansambļa uzstāšanos tikusi organizēta agresīva reklāmas kampaņa. Tās mērķis, kā sprieda vēstniecībā, esot bijis mēģinājums iegūt politiskās dividendes un tas arī bijis kārtējais neapzinātais rusofobijas histērijas žests.

Vēstniecība arī pauda pārsteigumu par atteikumu organizēt koncertu, "ņemot vērā ansambļa popularitāti", kā arī norādīja, ka citās valstīs, kuras grupa apceļojusi, šādi šķēršļi neesot likti.

Neskatoties uz aizliegumu, kuru vēstniecība raksturoja kā "absurdu", "Maskavas namā" esot rādīti izrādes fragmenti video formātā.

Jau vēstīts, ka Aizsardzības ministrija (AM) minēto ansambli uzskata par Krievijas bruņoto spēku sastāvdaļu un neredz iespēju, ka ansamblis varētu uzstāties Latvijā, sacīja AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Plašākus komentārus par minētā ansambļa koncerta atcelšanu AM atteicās sniegt. Uz jautājumu, vai tika pieņemti kādi oficiāli aizliegumi, kas ierobežotu šo personu iebraukšanu Latvijā, AM pārstāvis atbildēja, ka AM par savu pozīciju vēstulē informēja Ārlietu ministriju (ĀM), bet, tā kā vēstule bija dienesta vajadzībām, tās saturs nav izpaužams.

Jau ziņots, ka ĀM bija lūgusi no Latvijas kompetentajām iestādēm informāciju un priekšlikumus par ansambli un šī ansambļa nolūkiem Latvijā, iepriekš apliecināja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēvičs uzskata, ka šāds Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa koncerts ir vērtējams kā provokatīvs un nepieņemams, jo ansambļa, kas savā daiļradē aktīvi propagandē padomju armijas varenību, ideoloģiskā koncepcija ir neatbilstoša gan Baltijas valstu vēstures, gan arī Ukrainas notikumu - pretlikumīgās Krimas aneksijas un aktuālās situācijas Austrumukrainā - kontekstā.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām ansamblis, kas nosaukts kādreizējās Padomju Savienības un pašreizējās Krievijas himnas mūzikas autora vārdā, šoruden sniedz "grandiozus vieskoncertus Eiropā, kas veltīti 70.gadadienai kopš uzvaras Lielajā Tēvijas karā".

Pēc rīkotāju izteikumiem, koncerttūres plānos bija paredzēts apmeklēt vairākus desmitus pilsētu, tostarp Vācijas, Čehijas, Austrijas, Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Serbijas, Bulgārijas, Rumānijas un Moldovas galvaspilsētas, koncertos cenšoties atgādināt, "ko kara laikā izdarījusi padomju armija, lai atbrīvotu Eiropas tautas no fašisma". Koncertus plānots rīkot "lielos stadionos ar tūkstošiem skatītāju vietu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!