Foto: LETA
Pretrunīgi vērtētā Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa koncerts varētu notikt Maskavas namā, Rīgā.

Pagaidām esot zināms, ka sarunas par šī koncerta organizēšanu Maskavas namā notikušas, tomēr, vai tas tiešām notiks šajās telpās, patlaban vēl neesot apstiprināts. Koncerts paredzēts šī gada decembrī, tomēr telpu rezervācija Maskavas namā vēl neesot notikusi. Maskavas namā norādīja - ja tiks pieņemts lēmums par pasākuma rīkošanu tieši šajās telpās, tām jābūt rezervētām jau novembrī.

Maskavas namā norādīja, ka koncerta organizatori ir Krievijas vēstniecība Latvijā un vēl kāda organizācija un, ja viņiem "būs šāda griba" koncertu organizēt tieši Maskavas namā, tad Maskavas nams izskatīs šo iespēju.

Kā ziņots, Lietuvas Visaginas pilsētas kultūras centrs atteicis zāli pretrunīgi vērtētajam Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktajam Krievijas armijas dziesmu un deju ansamblim, kas 6.decembrī gatavojās koncertēt šajā Ignalinas atomelektrostacijas darbinieku pilsētā, kur ir augsts krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars.

Kā žurnālistiem pastāstījusi kultūras centra vadītāja Danute Morkūniene, tāds lēmums pieņemts galvenokārt ansambļa "ideoloģiskās slodzes" dēļ. Morkūniene arī norādījusi, ka līdz pat ceturtdienai centra vadībai nav bijis zināms, kādam nolūkam uz minēto datumu rezervēta zāle. "Vienkārši cilvēks izpirka vienu no zālēm, neteikdams, kādēļ," viņa piebildusi.

Decembrī paredzamais koncerts Lietuvā šonedēļ piesaistījis mediju uzmanību, jo Aleksandrova ansamblis slavina padomju armiju un atbalstījis Krimas aneksiju.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām ansamblis, kas nosaukts kādreizējās Padomju Savienības un pašreizējās Krievijas himnas mūzikas autora vārdā, šoruden sniedz "grandiozus vieskoncertus Eiropā, kas veltīti 70.gadadienai kopš uzvaras Lielajā Tēvijas karā".

Pēc rīkotāju izteikumiem, koncerttūres plānos paredzēts apmeklēt vairākus desmitus pilsētu, tostarp Vācijas, Čehijas, Austrijas, Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Serbijas, Bulgārijas, Rumānijas un Moldovas galvaspilsētas, koncertos cenšoties atgādināt, "ko kara laikā izdarījusi padomju armija, lai atbrīvotu Eiropas tautas no fašisma". Koncertus plānots rīkot "lielos stadionos ar tūkstošiem skatītāju vietu".

Tāpat ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) ir lūgusi no Latvijas kompetentajām iestādēm informāciju un priekšlikumus par Aleksandra Aleksandrova vārdā nosaukto Krievijas armijas dziesmu un deju ansambli un šī ansambļa nolūkiem Latvijā, apliecināja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēvičs uzskata, ka šāds Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa koncerts ir vērtējams kā provokatīvs un nepieņemams, jo koncerta ideoloģiskā koncepcija, kas savā daiļradē aktīvi propagandē padomju armijas varenību, ir neatbilstoša gan Baltijas valstu vēstures, gan arī Ukrainas notikumu - pretlikumīgās Krimas aneksijas un aktuālās situācijas Austrumukrainā - kontekstā. "Tas būtu jāapzinās arī pasākuma potenciālajiem organizētājiem," ministra viedokli skaidroja Drēģeris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!