Krievijas Valsts dome piektdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma paziņojumu, kurā nosoda bijušā sarkanā partizāna Vasīlija Kononova notiesāšanu Rīgā.
Par paziņojumu nobalsoja 272 deputāti. To pieņemt ierosināja komunistiskās partijas pārstāvis Anatolijs Čehojevs, kurš ir idejas autors arī nu jau divos lasījumos pieņemtajam likumprojektam par "tautiešiem Latvijā".

Viņš sēdē pavēstīja, ka Krievijas Ārlietu ministrija jau sagatavojusi savu pazinojumu par Kononovu un "prasa, lai mēs darītu tāpat".

BNS jau ziņoja, ka Kononovam tiesa par kara noziegumiem piesprieda sešu gadu cietumsodu, bet spriedums pārsūdzēts.

Pirms tam Kononova tiesāšanu jau asi nosodīja Krievijas Ārlietu ministrija, kas paziņoja, ka šim gadījumam "pasaules praksē nav precedenta: cilvēks ir notiesāts par cīņu ar fašismu".

Krievija uzsvērusi, ka notikusī prāva šķiet zaimojoša, ņemot vērā, ka Latvijas tiesībaizsardzības sistēma ir pasīva pret kolaboracionistiem, kas ir iejaukti nacistiskajos noziegumos. Piemēram, Latvijas varas iestādes nesteidzas sākt prāvu pret nacistisko noziedznieku, "Arāja komandas" dalībnieku Konrādu Kalēju.

"Latvijas tiesa, izmantojot faktisko varas iestāžu atbalstu, ir metusi izaicinājumu visiem, kas savulaik karojuši antihitleriskās koalīcijas pusē, tā demonstrējot, ka tai pilnīgi nav cieņas pret Nirnbergas tribunāla burtu un garu," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Latvija savukārt pavēstīja, ka uzskata Krievijas reakciju par kategoriski nepieņemamu, un vainoja Krieviju mēģinājumā graut Latvijas starptautisko prestižu un kavēt integrāciju starptautiskajās organizācijās. Premjers Andris Šķēle Krievijas reakciju nodēvēja par neadekvātu, bet prezidente - par cinisku ņirgāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!