Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Russia Today", tā pat kā pirms pusgada radītā ziņu aģentūra "Sputnik", ir daļa no Krievijas ieročiem, kas paredzēti, lai Krievijai izdevīgo pozīciju pasaulē izplatītu ne tikai krievu, bet angļu, franču, spāņu, japāņu, itāļu un, iespējams, arī latviešu valodā, vēsta raidījums "Nekā Personīga".

Līdz ar "Sputnik" izveidošanu, izskanēja ziņas, ka viņu biroji tiks dibināti arī Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Līdz šim par plāniem izplesties mūsu valstī nekas vairāk nebija zināms, tomēr tagad Kremļa kontrolētā mediju organizācija vērsusies pie iestādēm Latvijā, lai prasītu atļauju Rīgā reģistrēt savu pārstāvniecību.

Pilnvaru rīkoties Latvijā Krievijas valstij piederošās informatīvās aģentūras "Rossiya Segodnya" vārdā parakstījis par Krievijas propagandas ministru dēvētais žurnālists un šīs aģentūras ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs.

Kopš pagājušā gada marta, Kiseļovs iekļauts Latvijas un Eiropas melnajā sarakstā, un viņam liegta ceļošana uz rietumvalstīm.

Uzņēmumu reģistrs sola līdz augusta beigām pētīt likumus un atzinumus no drošības iestādēm, lai izlemtu – ļaut vai neļaut Latvijā darboties Krievijas varas finasētajai informatīvajai aģentūrai.

"Rossiya Segodnya" gadījums parādījis arī vairākas nepilnības likumos. Piemēram, reģistram nav saistoši dažādie melnie saraksti. Un fakts, ka Dmitrijs Kiseļovs tādā ir iekļauts, nav pietiekams iemesls, lai atteiktu Latvijā reģistrēt viņa vadīta uzņēmuma filiāli.

Kultūras ministre Dace Melbārde norāda, ka šķēršļus medija pastāvēšanai var likt vienīgi jau tā darbības brīdī.

Savukārt bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers intervijā ar raidījumu atzinis, ka "ja mēs beidzot esam sapratuši kā jāreāģē uz zaļajiem cilvēciņiem, tātad pirmais zaļais cilvēciņš, aktīva rīcība, viņa likvidācija un cauri. Tad jāsaprot ir to, ka šajā gadījumā ir jāpasaka skaidrs nē nevis mēs domāsim, mēs skatīsimies, mēs skatīsimies, ko mums atļauj mūsu likumdošana un kādos rāmjos ielikt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!