Foto: DELFI Репортер

NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas otrdien konstatējušas Krievijas bruņoto spēku radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnu "Il-20", informēja Nacionālie bruņotajie spēki (NBS).

Jau pirmdien Latvijas tuvumā tika konstatēta radioelektroniskā izlūkošanas lidmašīna "Il-20" un transportlidmašīna "An-26", savukārt vēlāk tika konstatēts arī reaktīvais iznīcinātājs "Su-27".

Šogad Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā un virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri, tāpat kā pagājušajā gadā, pamanīti gan Krievijas karakuģi, gan lidmašīnas. Ir bijuši gadījumi, kad vienā reizē pamanīti vairāki militārie transportlīdzekļi. Kopumā šogad Latvijas ūdeņu tuvumā 56 reizes manīta Krievijas kara tehnika.

No vakardienas līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies militārās mācības "Saber Strike", kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā "Allied Shield". Mācību uzņemošā valsts šogad ir Lietuva.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas.

Latvijā lauka taktiskā vingrinājuma laikā notiks Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube nepieļauj, ka mācības "Saber Strike" izprovocēs Krieviju, turklāt sabiedroto karaspēks šādās mācībās ir daudz mazāks nekā Krievijas organizētajos manevros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!