Foto: stock.xchng
Vēlies pavicināties ar ieroci – vicinies. Mērojies spēkiem ar citiem. Piespraud Georga lentīti un paklausies lekciju par Padomju Savienības varenību, NATO draudiem un Baltijas valstu neprātīgo politiku – tā Krievijā rīkoto nometni, kurā piedalījušies jaunieši no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apraksta Krievijas mediji.

Politologs Nerius Maļukjavičs uzskata, ka šādos it kā miermīlīgos pasākumos var tikt pamatīgi ideoloģiski apstrādāti krievvalodīgie jaunieši, jo Krievijā kara spēles nav tikai spēles, vēsta "Delfi.lt".

Augustā Kirgīzijā sākās nometne "Savienība 2014 – Uzvaras mantinieki". Nosaukums liecina par daudz ko. Par ko vairāk liecina pasākuma organizētāji.

Nometne "Uzvaras mantinieki" tiek raksturota kā "starptautiska, izglītojoša jauniešu nometne, jauniešiem no militārā sporta organizācijām un kadetu korpusiem". Laikraksts "Русская газета" ziņo, ka šis projekts patiesībā ir ģeopolitisks. Viens no piemēriem – notikumu apraksts avīzē, kurā stāstīts par to, kā uz nometni izdevies atgādāt jauniešus no Moldovas, un viņi esot "stāvējuši ierindā blakus vienaudžiem no Piedņestras Moldāvu Republikas".

Atsevišķs stāsts publikācijā veltīts bērniem no Ukrainas, kurus it kā no Kijevas atveda divas varonīgas skolotājas. Ukraiņu bērni apliecināja, ka "viņi ir kara uzvarētāju nevis policistu un meža bandītu mantinieki".

Avīze apgalvo, ka ar pūlēm izdevās atgādāt bērnus arī no Baltijas valstīm. Jāpiemin, ka izklāstīta arī par šo valstu pozīcija starptautiskajā arēnā.

"Baltijas valstis demonstratīvi nostājas NATO pusē visā, kas vērsts pret Krieviju. Pat tad, ja tas ir pret šo valstu nacionālajām un ekonomiskajām interesēm. Neskatoties uz to, jau vairākus gadus uz festivālu "Savienība" ierodas komandas no šīm valstīm. Tas ir iespējams pateicoties Sergejam Ivanam," raksta "Русская газета", saucot Latvijas pilsoni Ivanu par "bijušo desantnieku, "afgāni" (…) un pretimnākošu cilvēku."

Tāpat medijs atzīst, jau ir mēģināts saukt Ivanu pie kriminālatbildības par to, ka viņš "pasākuma "Savienība" aizsegā Krievijā gatavo jauniešus-diversantus".

Avīzē "Русская газета" aprakstītas visas nometnes aktivitātes, piemēram, "taktiskās specsagatavotības sacīkstes", kā arī propagandas iecienītā "ANNA-news" dibinātāja Marata Musina lekciju par "žurnālistikas vēsturi Lībijā, Sīrijā, Kijevas neatkarības laukumā un Ukrainas dienvidaustrumos".

Ziņu portāls "news-asia.ru" publicējis Musina izteikumu, kurā jūtamas nostalģiskas atmiņas par "padomju laikiem", lozungi pret rietumu valstīm un jauniešu aģitācija: "Patiesība ir tāda, ka Amerika nepārtrauc ieplānotās darbības. Konsolidācijas problēma ir aktuāla, bijušajām PSRS valstīm ir jāsaglabā vienotība. Tagad mēs redzam, kā liesmo mūsu brālīgā kaimiņvalsts Ukraina, un zinām, kas aiz tā stāv. Tikmēr militāri patriotiskā audzināšana lielākajā daļā bijušo padomju valstu ir atstāta aiz borta. Ar to nodarbojas altruisti. Es uzskatu, ka jums katram ir jārūpējas par to, lai nepieļautu to, ka potenciālās briesmas izplatās visās republikās, jums jākļūst par pretsparu uzliesmojušajam naidam."

Uzslavas nometnei "Savienība" nežēloja arī viens no tās organizatoriem – bijušais speciālo uzdevumu vienības instruktors, kurš šobrīd ir "veiksmīgs Krievijas uzņēmējs" Oļegs Bakanačs, kurš atklāti pastāstīja, ka "Savienības" mērķis ir padomju dvēseles pamodināšana krievvalodīgajos jaunošos no bijušās Padomju Savienības valstīm.

"Pēc Padomju Savienības sabrukuma kļuva manāms, ka, neatkarību ieguvušas, republikas sāka regresēt, attālinājās cita no citas. Tad arī radās ideja izveidot militāri patriotisku pasākumu, kurš varētu vienot mūsu jaunatni ar ideju par internacionālismu," teica Bakanačs.

Ziņu portāla pārstāvji uztraucas, ka pēc atgriešanās no nometnes Baltijas valstu bērni tiks vajāti. "Nav zināms, kā šogad savus kadetus sagaidīs Latvija, Lietuva, Igaunija, Moldova un Ukraina. Spriežot pēc tā, ka komandu vadītājiem nācās izvest bērnus pa apvedceļiem, sagaidīšana diez vai būs laipna," biedē "news-asia.ru".

Tāpat publikācijās tiek citēts Lietuvā dzīvojošais Romāns Abrāmovs. "Šis projekts ir ļoti nozīmīgs, it īpaši Baltijas valstīm. Šobrīd pie mums Lietuvā atkal ir kāpis nacionālistiskais noskaņojums. (…) Valsts reģionos dzīvojošie domā, ka tūdaļ sāksies karš ar Krieviju. Šeit mūsu bērni visu redz savām acīm, mācās kopā risināt problēmas un kopīgi pārvar visas grūtības," apgalvo Abrāmovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!