Foto: Publicitātes attēli

Krievijas kuģis "Yury Topchev", kura īpašnieks ir iekļauts ASV sankciju sarakstos, pametis Liepājas ostu, apliecināja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valdes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Viņš skaidroja, ka kuģim Liepājas SEZ teritorijā veikta nelielā tam nepieciešamā tehniskā apkope, kas ļāvis doties atpakaļ jūrā.

Vienlaikus Sesks uzsvēra, ka pirms "Yury Topchev" ielaišanas Liepājā, tika saņemtas vajadzīgās atļaujas no Latvijas Krasta apsardzes, Robežsardzes un Valsts Ieņēmuma dienesta, un tikai pēc saņemtajām atļaujām kuģim apstiprinājumu devis ostas kapteinis.

Liepājas SEZ vadītājs, skaidrojot radušos situāciju, norādīja uz, viņaprāt, šādām situācijām nepiemērotajiem normatīvajiem aktiem, jo kuģa ienākšana ostā bijusi legāla, un juridiski "Yury Topchev" vai citus šāda veida kuģus nevarot atturēt piestāt arī Ventspils vai Rīgas ostās.

Valsts drošības dienestā (VDD) paskaidroja, ka dienestam gadījums par šo kuģi ir zināms.

Saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Latvijā kriminālatbildība ir paredzēta par Latvijas noteikto sankciju, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju pārkāpšanu. Par citu valstu nacionālo sankciju pārkāpumiem Latvijā kriminālatbildība nav paredzēta, norādīja dienestā.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" atklāja, ka Liepājas ostā ir iebraucis Krievijas gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecības darbu kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts ASV sankciju sarakstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!