Pīšļi un pieminekļi nav jāpārvieto - tādu viedokli, runājot par Pētera I pieminekli, kuru Rīgas dome ir uzdāvinājusi Sanktpēterburgai, šodien preses konferencē Kultūras ministrijā pauda Krievijas kultūras ministrs Mihails Švidkojs.
Krievijas kultūras ministrs uzskata, ka "Pētera I piemineklim būtu jāpaliek tur, kur tas patlaban atrodas". Jāatgādina, ka nesen Rīgas mērs Gundars Bojārs saņēma vēstuli no Sanktpēterburgas gubernatora Vladimira Jakovļeva ar ierosinājumu izgatavot uzdāvinātā Pētera I pieminekļa kopiju un vienu no šiem pieminekļiem uzstādīt Sanktpēterburgā, otru - Rīgā, tādējādi iemūžinot abu šo pilsētu ilggadējo draudzību.

Sanktpēterburgas gubernatora vēstulē bija arī teikts, ka Krievijas Kultūras ministrija ir gatava izskatīt jautājumu par līdzdalību pieminekļa kopijas izgatavošanā. Piektdien Švidkojs pastāstīja, ka Krievijas Kultūras ministrija ir gatava apmaksāt mākslinieku darbu pie pieminekļa maketa veidošanas, bet par pieminekļa kopijas atliešanu būs jāgādā sponsoriem vai "Latvijas pusei".

Savukārt SIA "Teikas nami" prezidents Jevgenijs Gombergs, par kura līdzekļiem bija sākta Pētera I pieminekļa restaurācija, apgalvoja, ka restaurācijas darbi turpinās. Esot jau atlietas pieminekļa trūkstošās detaļas, kam izlietots 400 kilogramu bronzas sakausējuma. Pieminekļa kopiju, pēc Gomberga vārdiem, varētu izgatavot triju nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!