Foto: LETA

Krievijas Sabiedriskā palāta pieprasījusi starptautisku izmeklēšanu par to, ka Latvija izraidījusi Krievijas politisko analītiķi Konstantīnu Simonovu, atsaucoties uz palātas Publiskās diplomātijas komisijas paziņojumu, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Ziņojums piektdien, 14. novembrī, nodots izskatīšanai Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO).

Krievijas Nacionālās enerģētikas drošības fonda ģenerāldirektors un politologs Konstantīns Simonovs piektdien ieradies Rīgā, lai apmeklētu mediju kluba "Formāts A3" diskusiju "Gāzes karš", taču politologs izraidīts no Latvijas, jo iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) viņu iekļāvis tā saucamajā "melnajā sarakstā", norāda "Itar-Tass".

"Šis incidents ir kliedzošs pārkāpums starptautisko humanitāro tiesību jomā, tā ir ļaunprātīga cilvēka pamattiesību un brīvības pārkāpšana," norādīja Sabiedriskās palātas Publiskās diplomātijas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina. "Komisija pieprasa tūlītēju objektīvu starptautisku izmeklēšanu par incidentu, kad Krievijas pilsonis aizturēts un deportēts bez iemesla."

Krievijas politologs norādīja, ka pirms brauciena uz Rīgu, diskusijas organizatori bija sazinājušies ar Latvijas Ārlietu ministriju, lai uzzinātu par iespējamām problēmām, ar ko varētu nākties Simonovam saskarties. "Latvijas Ārlietu ministrija teica, ka nav nekādu problēmu," skaidroja Siminovs.

Krievijas politologs piektdienas rītā ielidoja Latvijā, izgāja robežšķērsošanas procedūru un devās uz pilsētas centru. "Kad es pusdienoju, pie manis pienāca divi robežsardzes darbinieki un teica, ka ir pieņemts lēmums nekavējoties mani izraidīt no Latvijas kā "persona non grata". Tātad, pirmkārt, viņi ielaiž mani valstī un tad dažas stundas vēlāk es kļūstu par nevēlamu personu, kas ir nekavējoties jāizraida," savu neizpratni pauda Siminovs.

Lai gan politologs norāda, ka ir pasludināts par "persona non grata" jeb nevēlamu personu, pēc Latvijas valsts Imigrācijas likuma, par nevēlamo personu iekļaušanu ārzemnieku sarakstā, kuriem liegta iebraukšana Latvijā, lemj ārlietu ministrs.

Portālam "Delfi" pagaidām nav izdevies sazināties ar iekšlietu ministru Kozlovski.

"Man teica, ka es to [iekļaušanu "melnajā sarakstā"] varu apstrīdēt 30 dienu laikā. Es domāju, ka es izmantošu šo iespēju. Es tikai gribu saprast, kāpēc Latvija mani ir iekļāvusi "melnajā sarakstā"," teica Krievijas politologs.

"[Latvijas] Iekšlietu ministrija apgalvo, ka tā šodien nolēma, ka es esmu drauds Latvijai, pamatojoties uz informāciju no drošības aģentūrām. Kāpēc viņi pieņēma šo lēmumu? Kādus draudus es radu? Kas ir pats svarīgākais, kā viņi zina, kur es aizturēšanās brīdī biju? Viņi man nesniedza paskaidrojumus."

"Es esmu šokā par Latvijas lēmumu. Pirmkārt, es vienmēr esmu aizstāvējis uzlabot [Krievijas] attiecības ar Eiropu un es nekad neesmu no savām domām atkāpies," uzsvēra politologs. "Otrkārt, es nevaru saprast, kā Eiropa nodrošina cilvēktiesības personīgajā telpā un privātajā dzīvē [..]. Un, visbeidzot, kāpēc demokrātiska valsts nevar skaidri pateikt, ko cilvēks ir izdarījis nepareizi pus dienas laikā, lai kļūtu par "persona non grata"."

14. novembrī politologs bija plānojis apmeklēt mediju kluba "Formāts A3" diskusiju par tēmu "Gāzes karš".

Simonovs ir Mančestras universitātes maģistrs. Vairāk nekā 15 gadus viņš nodarbojas ar politisko un ekonomisko analītiku, specializējoties politisko risku un politisko elitu ekonomisko interešu pētīšanā, galvenokārt naftas un gāzes ieguves jomā. Simonovs ir sarakstījis vairākas grāmatas par Krievijas degvielas un enerģētikas kompleksa attīstību, liecina "Formāts A3" sniegtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!