Latvijas premjerministrs Aigars Kalvītis un Krievijas valdības vadītājs Mihails Fradkovs otrdien Maskavā parakstīja abu valstu robežlīgumu. To plaši komentē Krievijas mediji.
Laikraksts "Ņezavisimaja gazeta" norāda, ka ar robežlīguma parakstīšanu tiks rastas loģiskas beigas ar tā sagatavošanu saistītajai "skandalozajai vēsturei".

"Tuvojoties pavasarim, Maskava un Rīga konstatēja tuvināšanās nepieciešamību. Tam apliecinājums ir vakar [pirmdien] sāktā Aigara Kalvīša vizīte," raksta avīze.

Kāds avots diplomātu aprindās laikrakstam izteicies, ka Maskava, cik vien iespējams, nākusi pretī Rīgas kolēģiem.

Laikraksts pieļauj iespēju, ka Krievija, kas iestigusi ar naftas piegādēm saistītos strīdos ar Lietuvu un Bronzas kareivja radītajā konfliktā ar Igauniju, izlēmusi meklēt "atelpu Latvijas frontē".

"Šķiet, Maskavā parūpējušies par to, lai Baltijas viesa vizīte noritētu pēc iespējas gludāk, bez liekas politizācijas. Pretenzijas pret "krievu masveida bezpilsonību", kā arī pret "mēģinājumiem pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus" un pret "fašisma heroizāciju" ja arī izskanēs, tad pieklusinātā tonī," raksta "Ņezavisimaja gazeta" un piebilst, ka šādas pretenzijas parasti izsaka diplomāti, taču Kalvītis savas vizītes laikā galvenokārt tiksies ar Krievijas valdības ekonomikas bloka pārstāvjiem un uzņēmēju kopienas locekļiem.

Laikraksts, atsaucoties uz ekspertu viedokli, norāda, ka Maskavas un Rīgas tuvināšanās skaidrojama ar Krievijas gāzes giganta "Gazprom" interesēm un nepieciešamību uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES).

"Maskavā, šķiet, sākuši saprast, ka ES ārpolitika tiek veidota ne tikai saskaņā ar vadošo valstu un to līderu interesēm," raksta "Ņezavisimaja gazeta" un piebilst, ka visi Putina "draugi" Eiropā ir pametuši politisko skatuvi. "Gadījums ar Poliju, kas bloķēja ES un Krievijas sarunas par jaunu pamatlīgumu, ir kārtējais apstiprinājums "Austrumeiropas bloka" ietekmei."

Laikraksts, atsaucoties uz informētiem avotiem, pieļauj iespēju, ka "Gazprom" varētu piekrist tā sauktā "Nord Stream" gāzes vada Latvijas atzara būvniecībai.

"Ja atzaru uzbūvēs, projekts par pazemes gāzes glabātuves izveidi Dobelē kļūs reāls. Šī ideja tiek apspriesta kā Eiropas mēroga iespējamais projekts," norāda "Ņezavisimaja gazeta".

Savukārt laikraksta "Vremja novostei" aptaujātie eksperti uzskata, ka robežlīguma ratifikācija Krievijas un Latvijas parlamentos var saskarties ar pretestību.

"Situācija nav vienkārša nedz Krievijas Valsts domē, nedz Latvijas Saeimā. Tomēr es saglabāju mērenu optimismu un domāju, ka Maskavas un Rīgas darījumu intereses veicinās dokumenta ratifikāciju," intervijā laikrakstam teicis Latvijas politologs Pēteris Viņķelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!