Krievijas robežapsardzības dienesta ģenerāldirektors ģenerālpulkvedis Konstantīns Tockis uzskata kontrabandas apjomu uz Latvijas - Krievijas robežas par niecīgu, salīdzinot ar tās apjomiem citos Krievijas robežas apgabalos.
Viņš pirmdien žurnālistiem atzina - lai gan kontrabandas apjomam uz Latvijas robežas ir "dinamika palielināties", Krievija tai īpašu uzmanību nepievēršot, jo "tie apjomi ir niecīgi mazi, salīdzinot ar citiem Krievijas robežas punktiem".

Viņš arī atzina, ka kontrabanda "jāvērtē pēc draudiem, ko tā rada", par bīstamākajiem veidiem atzīstot narkotiku nelegālu pārvadāšanu, kā arī liela apjoma nelegālu preču pārvadāšanu, pazeminot to vērtību vai veicot "mahinācijas ar dokumentiem". "Uz Latvijas - Krievijas robežas mēs īpašus draudus neredzam," sacīja Tockis.

Viņš arī atzina, ka galvenokārt kontrabanda notiek caur robežpunktiem, nevis pāri tā dēvētajai "zaļajai robežai". "Ja pāri robežai pārnes divas pudeles vodkas, tas, protams, arī ir slikti, bet tas nav tik bīstami mūsu valstij," sacīja Krievijas robežsardzes amatpersona.

Savukārt, uz jautājumu par autotransporta rindām uz Latvijas - Krievijas robežas, Tockis atbildēja, ka tajās vainojamas abu pušu pieļautas kļūdas. Par šo problēmu runāts Krievijas un Latvijas robežsardzes vadības tikšanās laikā, un Tockis cer, ka šo problēmu izdosies atrisināt.

Viņš uzskata, ka rindas rada agrāk pieļautas kļūdas, proti, nepareizi novērtēta robežpunktiem nepieciešamā caurlaides spēja. Mainoties ekonomiskajiem apstākļiem, izrādījies, ka vietās, kur būvēti nelieli robežpunkti, būtu bijuši nepieciešami punkti ar lielāku caurlaides spēju. Tockis uzskata, ka būtu jārūpējas par tālāku robežpunktu tehnisku uzlabošanu un tad "viss būs stabili un droši".

Jau vēstīts, ka Latvijas robežsardzes vadība pirmdien tikās ar Krievijas robežapsardzības dienesta direktoru un viņu pavadošo delegāciju, lai pārrunātu situāciju uz Latvijas - Krievijas robežas 2001.gadā. Pēc tikšanās pirmdien robežsardzes Galvenajā pārvaldē Rīgā Latvijas un Krievijas amatpersonas parakstīja tikšanās protokolu.

Savukārt pēcpusdienā Krievijas robežapsardzības dienesta amatpersonas dosies uz Valkas-Valgas robežkontroles punktu, bet otrdien tiksies ar Latvijas iekšlietu ministru Mareku Segliņu un viesosies Krievijas vēstniecībā pie Krievijas vēstnieka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!