Krievijas Sabiedriskā televīzija (ORT) otrdien ēterā paziņoja, ka Vasīlija Kononova atbrīvošana pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu ir svētki ORT, jo galvenā loma šajā atbrīvošanā "bijusi Krievijas stingrajai nostājai".
"Tie mums ir svētki," sacīja ORT raidījuma vadītājs Aleksandrs Ļubimovs. "Beidzot ar Krieviju sākuši rēķināties," atzina ORT savā otrdienas reportāžā par to, kā Krievijas vēstnieks Aleksandrs Udaļcovs pasniedza šīs valsts pilsoņa pasi Kononovam.

Kononovs Ļubimova programmā "Šeit un tūlīt" otrdienas vakarā nosauca procesu pret viņu par "neobjektīvu" un uzsvēra, ka lietā esot "daudz nepatiesu liecību un tīkojumu pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus". Tomēr Kononovs atzina, ka "tiesas lēmums viņam bija negaidīts".

"Batu notikumi - par tiem viss ir skaidrs - tā bija policistu, šucmaņu organizācija, pavisam skaidrs, kas tur bija. Visus šos deviņus cilvēkus notiesāja tribunāls," sacīja Kononovs, komentējot to, kā viņš nogalināja latviešus Mazo Batu ciemā.

Kononovs izteica atzinību jaunievēlētajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, Krievijas vēstniekam Aleksandram Udaļcovam, ORT, piketētājiem un žurnālam "Newsweek", kas viņu aizstāvējuši. Kononovs paziņoja, ka tagad viņš ir Krievijas pilsonis, bet vēl nav izlēmis, vai brauks uz šo valsti vai ne.

Latvijas Augstākā tiesa otrdien mainīja Kononovam drošības līdzekli pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu, tiesas zālē atbrīvojot viņu no apcietinājuma viņa lietas apelācijas procesa laikā.

Tajā pašā dienā vēstnieks Udaļcovs pasniedza Kononovam Krievijas pilsoņa pasi. Putins piešķīra Kononovam Krievijas pilsonību pēc tobrīd apcietinātā Kononova lūguma.

Pirmās instances tiesa Rīgā ir piespriedusi Kononovam sešu gadu ieslodzījumu par Mazo Batu deviņu mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu 1944.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!