Plašo Krievijas mežu ugunsgrēku dūmi sestdien pēcpusdienā vai svētdien varētu sasniegt Latvijas dienvidaustrumu un austrumu rajonus, brīdina Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests.

Sinoptiķi ziņo, ka jau ceturtdien gan Latvijā, gan arī reģionos, virs kuriem atrodas ar dūmiem piesārņotās gaisa masas, vējš pakāpeniski sāka iegriezties no austrumu puses, līdz ar to piesārņotās gaisa masas pārvietojas uz rietumiem. Tomēr gaisa masu plūsma šobrīd ir lēna, līdz ar to arī piesārņojuma izplatība nav ātra.

Jaunākā satelītu informācija liecina, ka piesārņotās gaisa masas vispirms tuvosies Baltkrievijas austrumu robežai un tikai pēc tam sasniegs Latvijas dienvidaustrumu un austrumu rajonus. Tas varētu notikt sestdien dienas otrajā pusē, vai arī tikai svētdien. Tad arī būs iespēja precīzāk analizēt, kā atmosfēras piesārņojums izplatīsies Latvijas robežās, norāda sinoptiķi.

Dienests arī informē, ka austrumu puses vēji Latvijā saglabāsies ilgāk nekā sākotnēji prognozēts, no rietumiem tie varētu iegriezties tikai nākamās nedēļas otrajā pusē.
Jau ziņots, ka lielais karstums, kas jūnija vidū sākās Krievijas centrālajos rajonos, izraisījis mežu un purvu ugunsgrēkus visā Krievijā, un tā rezultātā Maskava vairākas nedēļas bija ietīta dūmakā.
Bojāgājušo skaits ugunsgrēku dēļ Krievijas centrālajos reģionos pārsniedzis 50 cilvēkus. Īpaši cietuši Ņižņijnovgorodas, Maskavas, Rjazaņas un Voroņežas apgabali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!