Foto: Shutterstock

Krievijas pilsonim piederošais SIA "Advance Connect" šī gada augustā vērsies Rīgas domē ar lūgumu ļaut viņam izīrēt teritoriju Esplanādē, lai tur uzstādītu publiski pieejamu panorāmas ratu, apstiprināja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Kā norāda Vidauskis, uzņēmums vēlas uzstādīt 55 metrus augstu panorāmas ratu un šim mērķim grib īrēt 800 kvadrātmetrus lielu platību.

Patlaban pašvaldības atbildīgās struktūras šādu ieceri vēl vērtē un nedz apstiprinošs, nedz noraidošs lēmums vēl neesot pieņemts.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka 92.08% uzņēmuma pieder Krievijas uzņēmējam Mihailam Abramovam, bet atlikusī daļa - latvietim Aleksandram Ozoliņam.

Uzņēmums dibināts 2011. gadā un nodarbojas ar kravu pārvadājumiem. Visu pastāvēšanas laiku uzņēmums strādājis ar zaudējumiem, bet pēdējos divus gadus - vairs neveic saimniecisko darbību. 2016. gadā uzņēmuma zaudējumi bijuši 3407 eiro apmērā, bet 2017. gadā - 2408 eiro apmērā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2011. gadā, kad Esplanādē pie Raiņa pieminekļa tika atvērts atrakciju parks, par tā atrašanās vietu un noformējumu sabiedrībā raisījās asas diskusijas.

Rīgas pašvaldības izpilddirektors Juris Radzevičs aģentūrai LETA toreiz apgalvoja, ka lēmuma pieņemšanas brīdī nav zinājis atrakciju apjomu un nav bijusi pieejama ieceres vizualizācija, tāpēc mākslinieciskais risinājums sanācis apšaubāms. "No kļūdām ir jāmācās," sacīja Radzevičs un solīja nākotnē rūpīgāk izvērtēt dažādu pasākumu pieteikumus.

Pret atrakciju parku Esplanādē iebilda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI, tagad - Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde), taču Radzevičs pauda, ka "citā analoģiskā gadījumā, kad Rīgas vēsturiskajā centrā [Līvu laukumā] izvietoja panorāmas ratu, VKPAI iebildumu nebija".

Arī toreizējā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V) karuseļu parku Esplanādē nodēvējusi par "vidi degradējošu balagānu", kas kropļo Rīgas seju, un pašvaldība tādējādi izrāda necieņu pret latviešu dzejnieku Raini. Savukārt Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V) vāca parakstus, aicinot "nekavējoties atbrīvot Raini no tingeltangeļu skavām".

Rīgas domes opozicionāri - partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) frakcijas deputāti - pieprasīja domes vadībai aizvākt no Esplanādes izklaides parku, kura vizuālais izskats un novietojums esot kliedzoši bezgaumīgs. Frakcijas vadītāja vietnieks Dāvis Stalts izteicās, ka atļaut uzstādīt šādus atrakciju parkus, neņemot vērā VKPAI iebildumus, ir neētisks lēmums, kurš balansē uz likumpārkāpuma robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!