Foto: Reuters/Scanpix
Parlamentārieši Valdis Liepiņš (ZRP) un Vineta Poriņa (VL-TB/LNNK), kuri svētdien kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas (EDSO PA) pārstāvji piedalās Krievijas Valsts domes vēlēšanu novērošanā, vairākos iecirkņos uzņemti ar aizdomām un dažviet pat nav tajos ielaisti.

Liepiņš pastāstīja, ka kopumā vēlēšanu process notiek mierīgi, vērojama liela cilvēku aktivitāte.

"Balsošanas process ir mierīgs un uz āru varbūt izskatās samērā labi, bet jautājums, kas notiks beigās, pie balsu skaitīšanas," sacīja Liepiņš.

Līdzīgas bažas pauda arī Poriņa - tā kā EDSO novērotājiem nav tiesību aiztikt vēlēšanu komisijas dokumentus, var tikai pārskatīt redzamo, tādēļ iespējamās blēdības balsošanas procesā ir grūti konstatēt. Viņa gan manījusi, ka, piemēram, kādai sievietei tiek izsniegti balsošanas biļeteni, bet viņa neparakstās par to saņemšanu, lai gan to redz arī citi komisijas locekļi.

"Domājam, ka kaut kādas neprecizitātes ar rezultātiem drīzāk varētu notikt, kad būs protokola rakstīšana," teica Poriņa.

Abi Latvijas pārstāvji vēlēšanas novēro Kolomnā, apmēram 100 kilometru attālumā no Krievijas galvaspilsētas Maskavas, un vairākos iecirkņos saskārušies ar aizdomu pilnu attieksmi. Vienā balsošanas vietā viņus mēģinājuši aizraidīt uz citu iecirkni, citā teikts, ka novērotājiem nav tiesību tur atrasties, jo iepriekš par to nav ziņots. Tādēļ radušās aizdomas, ka varbūt iecirkņu pārstāvji vēlējušies kaut ko pirms novērotāju ierašanās noslēpt vai citādi "sakārtot", pastāstīja Liepiņš.

Divu iecirkņu vadītāji novērotāju klātbūtnē uzvedušies izteikti nervozi, tādēļ vienā no šiem iecirkņiem novērotāji domā atgriezties uz balsu skaitīšanas laiku.

Poriņa atzina, ka dzirdējusi vairākus iecirkņa darbiniekus sarunājamies, ka novērotāju ierašanās rada lielas problēmas. Viņi nebija iedomājušies, ka delegācijā kāds saprot krievu valodu, jo novērotāji ar tulku sarunājušies angliski.

"Jāatzīst, ka viņi nav iepriecināti par mūsu ierašanos, lai arī mūsu mērķis ir palīdzēt nodrošināt, ka vēlēšanas norit demokrātiski, nevis kaut kādā veidā iejaukties," sacīja Poriņa. Viņasprāt, Latvija no Krievijas vēlēšanu norisē neko nevar mācīties, jo Latvijā vēlēšanas norit daudz augstākā demokrātiskā līmenī.

Liepiņš pastāstīja, ka EDSO novērotāju aizpildītās anketas pa nakti tiks apstrādātas un no tām varēs izrēķināt arī aptuveno iedzīvotāju līdzdalību vēlēšanās, kas pēc tam tiks salīdzināta ar oficiāli paziņoto.

Jau vēstīts, ka Krievijā svētdien notiek Valsts domes vēlēšanas, un gaidāms, ka tajās uzvarēs premjerministra Vladimira Putina vadītā partija "Vienotā Krievija", taču paredzams, ka tā zaudēs pašreizējo divu trešdaļu vairākumu parlamenta apakšpalātā.

Ziņots arī, ka Saeimas deputāti Vineta Poriņa no Nacionālās apvienības (NA) un Zatlera Reformu partijas pārstāvis Valdis Liepiņš svētdien piedalās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanu novērošanā.

Latvijas parlamentārieši vēlēšanu novērošanā piedalās kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas (EDSO PA) pārstāvji. Poriņa ir EDSO PA Latvijas delegācijas vadītāja, bet Liepiņš – Latvijas delegācijas loceklis.

EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī novēro vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!