Foto: LETA

Arī pēc Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) skaidrojuma Krievijas vēstniecības pozīcija par pieminekli padomju jūrniekiem Limbažos palikusi nemainīga.

Kā skaidroja vēstniecībā, saskaņā ar 1994.gada 30.aprīļa Krievijas-Latvijas līgumu par Latvijā dzīvojošo Krievijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību Latvija uzņēmusies saistības nodrošināt memoriālu un masu apbedījuma vietu saglabāšanu, labiekārtošanu un apkopšanu Latvijas teritorijā.

Vienlaikus Latvija šajā līgumā ir apņēmusies atturēties no vienpusējām darbībām, kas nav saskaņotas starp abām valstīm, norādīja vēstniecībā, piebilstot, ka tajā pašā laikā nekādi pieprasījumi par šo pieminekli Krievijas vēstniecībā no Latvijas valsts, nevalstisko organizāciju un vietējās pašvaldības puses nav saņemti.

Vēstniecība uzskata, ka Otrajā pasaules karā kritušo padomju karavīru piemiņas saglabāšana ir kopīgs pienākums.

"Saistībā ar to Krievijas puse, bez šaubām, aktualizēs šo tēmu attiecīgajos Krievijas-Latvijas divpusējo attiecību formātos," norādīja vēstniecībā.

ĀM uzskata, ka PSRS jūrniekiem veltītā pieminekļa demontāža Limbažos bija pašvaldībā dzīvojošo iedzīvotāju drošības interesēs.

Vaicāts par Krievijas iesniegto notu saistībā ar pieminekļa demontāžu, ministrijas Komunikācijas direkcijas vadītājs un preses sekretārs Raimonds Jansons iepriekš norādīja, ka ĀM par šo jautājumu bija kontaktējusies ar Limbažu pašvaldību.

"Esam lūguši pašvaldību sniegt viņu rīcībā esošo informāciju, un, pamatojoties arī uz to, tika nosūtīta atbilde Krievijai," viņš sacīja, piebilstot, ka veikta pietiekami rūpīga gan pašvaldības, gan ministrijas komunikācijas ar visām ieinteresētajām pusēm izpēte par šo objektu.

"Pašvaldība ir darbojusies tajā dzīvojošo iedzīvotāju drošības interesēs, īpaši ņemot vērā, ka objekts atradās skolas tuvumā," norādīja Jansons.

Viņš arī atgādināja par starpvaldību komisiju ar Krieviju, kurā ir arī humanitāro jautājumu darba grupa. "Mūsu eksperti nepieciešamības gadījumā jautājumus par šo objektu un tā bīstamību apkārtējai videi var apspriest arī šajā formātā," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa likvidējusi pieminekli, kas tika uzcelts padomju okupācijas laikā par godu PSRS jūrniekiem, kuri 1941.gadā nogalināja vairākus vietējos iedzīvotājus un paši gāja bojā kaujās pret latviešu nacionālajiem partizāniem.

Pēc biedrības Limbažu nodaļas priekšsēdētāja Gunāra Grīnberga teiktā, arhīva materiālos tiek minēts, ka šie jūrnieki nodarbojušies ar marodierismu un Limbažu iedzīvotāju slepkavošanu - tika noslepkavoti septiņi mierīgie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!