Krievijas vēstniecība Latvijā aicina pievērst lielāku uzmanību Salaspils memoriāla atjaunošanai un saskata mēģinājumus kavēt Krievijas puses centienus sākt vēstures pieminekļa rekonstrukciju.
Vēstniecības paziņojumā medijiem teikts, ka šā gada 31.martā memoriāla atjaunošanai izveidotās darba grupas tikšanās laikā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis devis atļauju kompleksa teritorijā veikt tādus darbus, kam nav nepieciešama projektēšanas dokumentācijas papildināšana, piemēram, jumta remontu.

Tāpēc vēstniecība pauž izbrīnu par Dambja "īso atmiņu", jo jau divas dienas vēlāk viņš "medijiem stāsta, ka līdz šim VKPAI noraidījusi Krievijas nodomus pašiem sākt darbus".

Vēstniecība izsaka arī citus pārmetumus VKPAI darbībai, piemēram, divu nedēļu laikā Dambis aizņemtības dēļ nespējis rast laiku, lai ar vēstniecības padomniekiem pārspriestu memoriāla atjaunošanas jautājumu. Tāpat bez rezultātiem beigušies Krievijas vēstnieka Latvijā mēģinājumi telefoniski sazināties ar Dambi.

Šāda VKPAI vadītāja rīcība liek apšaubīt viņa vēlmi sadarboties ar vēstniecību Salaspils memoriāla atjaunošanā, teikts Krievijas vēstniecības paziņojumā.

Krievijas vēstniecība uzsver, ka ideju atjaunot Salaspils memoriālu atbalsta Latvijas Ārlietu ministrija, ko apliecina tās nosūtītā nota Krievijas vēstniecībai. Dokumentā teikts, ka "Latvija neiebilst un atbalsta vēstniecības sadarbību ar Latvijas atbildīgajām institūcijām vēsturiskā pieminekļa saglabāšanai".

Paziņojumā uzsvērts, ka "15 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas memoriāla komplekss atrodas uz sabrukšanas robežas, jo valdība tā uzturēšanai ik gadu atvēl tikai 25 000 latus, no kuriem 19 000 latu tiek tērēti strādājošo algām un tikai apmēram 6000 atvēlēti kompleksa uzturēšanai".

Krievijas vēstniecība retoriski jautā: "Kāpēc ne antihitleriskās koalīcijas valstis, ne UNESCO nevērš Latvijas valdības uzmanību uz to, ka unikāls fašisma un holokausta upuriem veltīts memoriāls atrodas kritiskā stāvoklī, bet Latvijas valsts jau 15 gadus ne tikai neko nedara tā uzlabošanai, bet pat kavē centienus to darīt?"

Krievijas vēstniecība uzsver, ka līdzdalība Salaspils memoriāla atjaunošanā ir viens no tās centrālajiem uzdevumiem, gatavojoties otrā pasaules kara beigu 60.gadadienas atzīmēšanai.

Kā ziņots, VKPAI izstrādā Salaspils memoriāla ansambļa izpētes un renovācijas projektu, lai pēc sniega nokušanas varētu uzsākt nepieciešamos darbus, aģentūru LETA iepriekš informēja VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris.

Aprīļa sākumā VKPAI speciālistu komisija plāno apsekot ansambli un noskaidrot nepieciešamo renovācijas darbu secību, kā arī precizēt darbu izpildes metodiku un apjomu, lai būtu iespējams pabeigt renovācijas projekta izstrādi.

Asaris informēja, ka VKPAI 18.martā saņēmusi iesniegumu, kuru Salaspils memoriāla autoru kolektīva vārdā parakstījis profesors Ivars Strautmanis. Iesniegumā norādīts, ka nepieciešams izstrādāt kompleksu Salaspils memoriālā ansambļa izpētes un renovācijas projektu, uz kura pamata tiktu veikta nepieciešamā restaurācija. Autori arī uzskata, ka tieši Latvijai būtu nepieciešams uzņemties atbildību par memoriāla atjaunošanu.

Kā norāda VKPAI pārstāvji, Salaspils memoriāls Latvijā ir valsts nozīmes vēstures piemineklis. Tas ir arī viens no lielākajiem šādiem kompleksiem Eiropā. Memoriāls atrodas Salaspils pašvaldības īpašumā, bet valsts ik gadu piešķir līdzekļus tā uzturēšanai, teikts VKPAI paziņojumā presei. Inspekcija norāda, ka renovācijas finansēšanai būs nepieciešami gan valsts, gan pašvaldības, gan privātie līdzekļi.

Pēc VKPAI informācijas, savu atbalstu remonta veikšanai piedāvājusi arī Krievijas vēstniecība Latvijā un citi atbalstītāji. Kā norāda inspekcija, atzinīgi tiks novērtēta ikviena ziedotāja vēlēšanās iesaistīties memoriāla atjaunošanā.

Jau ziņots, ka Salaspils memoriāls nacistiskā terora upuru piemiņai tika atklāts 1967.gada oktobrī. Jau 1995.gadā tika konstatēts, ka piemineklis ir kritiskā stāvoklī, un tika sākti rekonstrukcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!