Foto: Shutterstock
Cīņa par latviešu valodas lomas nosargāšanu un nepieciešamība arī krievvalodīgos iedzīvotājus sasniegt ar informāciju, kas saistīta ar sabiedrības veselību un drošību – šīs divas intereses kļuvušas par pretrunām komunikācijā par vakcināciju. Lai panāktu lielu vakcinācijas aptveri, iedzīvotāji par potēšanos pret Covid-19 ir jāuzrunā valodā, kas viņiem ir saprotama, arī tad, ja tā ir krievu, norāda komunikācijas speciālisti. Valsts valodas lietojumu sargājošās likuma normas šādu praksi nepieļauj.

Ja paši pieprasītu, drīkstētu saņemt

Jautājums par iedzīvotāju sasniegšanu ar informāciju krievu valodā aktualizējās, kad “Delfi” analizēja, kāpēc vairākās Latgales pašvaldībās ir īpaši maza interese par vakcinēšanos. Iemesli bija dažādi un starp tiem arī daļas Latgales iedzīvotāju atsvešinātība no Latvijas informatīvās telpas.

Vakcinācijas projekta birojs krievvalodīgajai auditorijai sākotnēji bija plānojis izplatīt drukātus materiālus par potēšanos krievu valodā, stāsta biroja pārstāve Agnese Strazda. Iecere saskārās ar divām problēmām. Pirmkārt, Latvijā neesot reģistra, no kā varētu uzzināt, kuri cilvēki ir jāuzrunā krievu valodā. Un, pat ja būtu, sūtīt viņiem drukātus materiālus krievu valodā tāpat nedrīkstētu.

Vai likuma normas paredz kādus izņēmumus informācijas sniegšanai svešvalodā, ja šī informācija skar iedzīvotāju veselību un drošību?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!