Situācija, kādā atrodas krievu skolas Latvijā, drīzumā var atkārtoties arī NVS valstīs, pirmdien preses konferencē paziņoja no Latvijas izraidītas krievu skolu aizstāvības štāba pārstāvis Aleksandrs Kazakovs, aicinot uzsākt cīņu par krievu valodas tiesībām visā postpadomju telpā.
“Ap Krieviju tiek veidota neizsludināta pretkrieviska valstu līga, kurās krievu skolas tiek pakļautas diskriminācijai. Tajā ietilpst Latvija, Igaunija, Lietuva, kā arī Gruzija un Ukraina. Dažas no tām, piemēram, Latvija konsultē citas valstis, kā tām rīkoties ar krievu skolām savās teritorijās,” apgalvoja Kazakovs. “Uzskatu, ka situācija ar krievu skolām var atkārtoties pa visu Krievijas perimetru. Ja ne šodien, tad rīt mēs dabūsim to pašu, kas notiek Lietuvā, piemēram, Moldovā un Ukrainā.”

Viņš arī pavēstīja, ka svētdien Simferopolē partija “Rodina”, Latvijas krievu skolu aizstāvības štābs un Krimas krievu kopiena parakstījuši vēstījumu, vienojoties kopīgi cīnīties par krievu skolu tiesībām ārpus Krievijas.

Kazakovs pauda pārliecību, ka “Ukrainas varas iestādes uzņēmušas kursu uz Krimā krievu valodā veiktās apmācības sašaurināšanu un likvidēšanu”.

“Runa pagaidām ir tikai par 14 skolām, bet, pēc visa spriežot, tas ir tikai sākums. Tāpat nevienu nevar maldināt nosaukums “krievu skola”, kur patiesībā krievu valodā pasniedz mazāk nekā pusi priekšmetu. Runa ir par acīmredzami rupju asimilēšanas tendenci,” norādīja Kazakovs.

Viņaprāt, tas, kas pašlaik notiek Krimā, ir tikai daļa no vispārējās nelabvēlīgās minoritāšu situācijas Ukrainā, kur tiekot pārkāptas gan pašas Ukrainas likumi, gan saistības, kas izriet no starptautiskajām tiesībām.

“Šāda situācija var novest pie tā, ka kustība par krievu skolu aizstāvību Latvijā un Krimā visā drīzumā iegūs pavisam citas īpašības. Tāda izpletusies organizācija prasīs ne tikai krievu skolu tiesību ievērošanu, bet, agri vai vēlu, runa būs arī par krievu valodas statusu šajās valstīs,” brīdināja štāba aktīvists.

Kazakovs no Latvijas tika izraidīts 2004.gada septembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!