Foto: LETA
Ģimenes ārsts Andris Baumanis, kura prakses vieta ir Rīgas centrā, atzīst, ka viņa praksē vairums pacientu, kuri ir vecāki par 60 gadiem un ir nevakcinēti, ir krievvalodīgi cilvēki, "kuri ļoti gaidīja vakcīnu "Sputnik" un dzīvo pavisam citā informatīvajā telpā". Intervijā žurnālam "Ir" viņš pauž pārliecību, ka krievvalodīgos Covid-19 vakcinācijai Latvija nesasniegs.

"Varētu padomāt, ka informācija par to, ka Krievijā mirst ap 1000 cilvēku dienā, viņus mudinās potēties, bet arī tas neiedarbojas. Bet tas jau nav stāsts tikai par vakcināciju. Tās ir divas Latvijas sabiedrības daļas, kuras katra dzīvo ap savu asi," žurnālam "Ir" norāda Baumanis.

Uz žurnāla "Ir" jautājumu, vai viņam ir ideja, kā sasniegt šos cilvēkus, Baumanis pauž pārliecību, ka "mēs viņus nesasniegsim! Jāsaprot divas lietas. Pirmkārt, daudzu gadu laikā mums nav izdevies Latvijas sabiedrībā integrēt lielāko daļu krievvalodīgo. Ir grūti integrēt cilvēkus, kuri tam nav gatavi, jo uzskata sevi par lielu nāciju".

Viņš intervijā arī pauž viedokli, ka sabiedrība sadalījusies divās daļās – "tajos, kuri tic Covid-19, un tajos, kuri ne. Otrajiem tā dažkārt jau ir kā reliģija — viņi mirs no koronavīrusa, bet teiks, ka Covid-19 nav. Daļēji pie vainas ir mūsu politiķu neveiksmīgā komunikācija ar sabiedrību". Tāpat ārsts atzīst, ka "Vakcinācijas biroja izveidošana un tā vadītāja izvēle bija milzīga kļūda", sakot, ka šo mēnešu laika birojam un tā vadītājai tā arī nav izdevies motivēt sabiedrību.

"Jūsu jautājums bija, kā motivēt pensionārus. Lai sabiedrībai kaut ko piedāvātu, ir divi varianti — banāns vai pātaga. Ja šobrīd banāns — 20 eiro mēnesī pensionāriem — īsti neiet cauri, atliek pātaga", saka Baumanis.

"Varbūt vajag skaidri un gaiši pateikt: ja nevakcinējaties un saslimstat, ārstējieties tikai attālināti, uz slimnīcu jūs nevedīs. Ja nevakcinējies un smoc, vari konsultēties pa telefonu ar ģimenes ārstu un viņš tev pastāstīs — ja grūti elpot, pieej pie loga paelpot. Labi zinot, ka bez skābekļa aparāta cilvēks nomirs... Jā, nehumāni. Bet, ja noteikumi būtu skaidri, pieļauju, ka viena daļa pensionāru vakcinētos. Savukārt pārliecinātos antivakserus nepārliecinās nekas. Arī šī krīze," rezumē ārsts.

Viņš arī prognozē, ka slimnīcās "sāksies humānais jautājums. Ievedīs desmit pacientus, pieci būs virs 50 gadu vecuma, pieci zem. Vietas slimnīcā ir pieciem. Tātad tos, kas virs 50, sūtīs ārstēties mājās, bet jaunos, kas nākotnē varēs maksāt nodokļus, ārstēs. Tie, kam ir virs 50, teiks — tas nav humāni. Bet citu variantu nebūs, un tas sāksies pēc dažām dienām. No vienas puses šausmas, no otras — tas visiem bija zināms".

Baumanis saka, ka valdība mēģinājusi strādāt caur Vakcinācijas biroju, "cerot — tas visu izdarīs ar informatīviem materiāliem un informāciju, kas sniegta medijos. Bet šī komunikācija bija neveiksmīga", jo daļa cilvēku svārstījās un joprojām svārstās, "pateicoties pretrunīgajai informācijai, kuru sniedza politiķi".

Uz žurnāla "Ir" jautājumu par to, kādas ir viņa prognozes nākotnei, Baumanis atbild, sakot: "Daudz nāves gadījumu. Tie, kas mirs, lielākoties būs pensijas vecuma nevakcinēti krievvalodīgie iedzīvotāji. Ciniski, bet tas būs pozitīvs grūdiens sociālajam budžetam, jo katrs mirušais to atslogo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!