Foto: LETA

Izglītības kvalitātes jautājumi ar esošo algu apmēru skolotājiem nevar būt prioritāte, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, komentējot skolotāju sarunas ar izglītības ministru Robertu Ķīli par algu palielinājumu.

"Ministrs runā par kvalitātes jautājumiem, kas pašreizējā atalgojuma sistēmā nevar būt prioritāte. Ja tu saņem iztikas minimuma atalgojumu, no tevis nevar izspiest brīnumus," sacīja Krīgers.

Pēc viņa vērtējuma, skolotāju arodbiedrībai ir grūti runāt ar ministru, jo viņš, "varbūt labu gribēdams, nerunā par tēmu, ko grib skolotājs, – skolotājs grib ēst, apģērbties pieklājīgās drēbēs ‒, viņš runā par globālām kategorijām".

Pēc LBAS līdera teiktā, Ķīlis pašlaik ir uzņēmis pārāk augstu lidojumu.

"Negribu kritizēt ministru, bet man liekas, ka ministra nelaime ir tā, ka viņa lidojums ir par lielu, augstu un plašu. Viņš izziņo reformas un pēc tam vai nu ministrijas kapacitāte ir par zemu, ka to nevar veikt. Paliek tā, ka cilvēki ir izraustīti, rodas haoss. Idejas pašas par sevi ir labas, bet ministram ir jābūt starpībai ar profesoru, kas strādā augstskolā, ministram ir jābūt lielam praktiskās realizācijas procentam. Viņš nevar aiziet auditorijas priekšā un izstāstīt, ka taisīsim paradīzi zemes virsū. Viņam pa vienam ķieģelītim, pa vienam augam jāstāda. Kas tik nav noticis jau vārdu līmenī, bet praktiski tas nenotiek," viņš norādīja.

Prasītais skolotāju algas palielinājums par 10% mēnesī dotu apmēram 20 latu. Viņš sacīja, ka LBAS nav nodoma prasīt valdībai algu palielinājumu pirmskrīzes līmenī.

"Tā, ka mēs šodien varētu apsēsties pie viena galda ar valdību un prasīt rītdien atgriezties pie tādām algām, kādas tās bija pirms krīzes, baidos, ka tā nevar. Daudzos sektoros patlaban atalgojuma jautājums nav sakārtots vēl līdz optimālam. Mēs vienmēr skatāmies uz zemāko kategoriju, kas saņem mazāku atalgojumu. Lielu kompetenci prasām amatiem, kur algas ir zemas, bet lielos amatos ar vidējo izglītību. Uzvārdus nesaukšu," sacīja Krīgers.

Jau ziņots, ka vairāku nozaru darbinieki valdībai ir pieprasījuši algu palielinājumu.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pavēstījis, ka nepieļaus trekno gadu prakses atsākšanos un algu palielinājumu sola pakāpenisku. Pašlaik, kad ir izdevies atjaunot stabilitāti un izaugsmi, pieprasījumus pēc papildu finansējuma valdība saņem no visām nozarēm, un to apmērs jau krietni pārsniedzis reālās iespējas.

Vienlaikus premjers ir vienisprātis ar pedagogiem, mediķiem, kultūras darbiniekiem, iekšlietu sistēmas un citu sektoru darbiniekiem, ka šajās nozarēs strādājošo atalgojums ir jāpalielina, un iespēju robežās valdība to pakāpeniski atbalstīs, gatavojot nākamā gada budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!