Ceturtdien aprit divi gadi kopš Krievija pretlikumīgi anektēja Krimu un Sevastopoli. Ar šo notikumu sākās Krievijas uzbrukums Ukrainai, un vairāku gadu desmitu laikā tas ir spilgtākais ANO statūtu, starptautisko tiesību aktu, kas nodrošina drošību Eiropā, pārkāpums, publiskā vēstulē raksta Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministri, tostarp Edgars Rinkēvičs (V).

Vēstulē uzsvērts, ka cilvēktiesību pārkāpumu skaits Krimā ir būtiski palielinājies, kā arī atgādināts, ka Krimas iedzīvotājiem tiek uzspiesta Krievijas pilsonība. "Plaši tiek ziņots par ukraiņu un tatāru spīdzināšanu un pakļaušanu vardarbībai. Tiek apspiesta ukraiņu valoda, kā arī ierobežota plašsaziņas līdzekļu vārda brīvība," minēts ministru paziņojumā.

"Gandrīz visi Ukrainas televīzijas kanāli ir bloķēti un aizstāti ar Krievijas kontrolētajiem kanāliem. Pretlikumīgi veiktā režisora Oļega Seņcova un aktīvista Aleksandra Koļčenko aizturēšana ir spilgts piemērs Krievijas īstenotajai vārda brīvības apspiešanai Krimā," rakstīts vēstulē, kuru parakstījis Rinkēvičs, Dānijas ārlietu ministrs Kristians Jensens, Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda, Somijas ārlietu ministrs Timo Soini, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Antans Linkevičs un Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!