Foto: LETA

Iespējams, nelikumībās iesaistītais Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks ir pazemināts amatā, bet Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieks Gatis Gudermanis dienestu ir pametis, intervijā pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka Araks ir pārkāpis likumu. Tagad šī amatpersona ir Kriminālpolicijas vecākais inspektors. Savukārt Gatis Gudermanis izvēlējās dienestu atstāt un ar 6.janvāri ir atvaļināts pēc paša vēlēšanās.

Šobrīd Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks ir Pauls Krūmiņš, bet Gudermaņa vieta pagaidām ir brīva.

Jau ziņots, ka vasarā saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktu kriminālprocesu no amata tika atstādināts Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieks Gudermanis.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", iepriekš atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka Gudermanis varētu būt saistīts ar sava bijušā padotā - Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) vecākā inspektora Raivo Lugus - lietu, kurā pastāvot aizdomas par izspiešanu. Lugu KNAB aizturēja jau februārī. Gudermanim tagad esot jāizskaidro KNAB, ko viņš domājis, uzliekot Lugus virzītajiem procesa dokumentiem rezolūciju "Sakārtot lietu!". Kolēģi policijā to saprotot kā rīkojumu pareizi iešūt lietas materiālus.

Bijušais ENAP priekšnieks Gudermanis tikai pērn 1.maijā tika pārcelts KIP priekšnieka vietnieka amatā. Rotācija notikusi, jo viņa zināšanas, izpratne un pieredze, izmeklējot sarežģītus un apjomīgus ekonomiskos noziegumus, un arī zināšanas augsto tehnoloģiju jomā dos būtisku pienesumu noziegumu izmeklēšanā, kas ir KIP kompetencē.

Gudermanis ir jau otrā augsta VP amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktā kriminālprocesā. Jūnija vidū KNAB aizturēja Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku . Toreiz KNAB aizturēja arī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāju Vilni Ulmi.

Aizturēšana notikusi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!