Foto: F64

Grozījumi Preses likumā nemaina pašreizējo kārtību kriminālprocesa atspoguļošanā, portālam "Delfi" pavēstīja Tieslietu ministrijā (TM).

"Sagatavotajiem grozījumiem likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" ir tikai precizējošs raksturs, lai saskaņotu to ar Kriminālprocesa likuma normām, nemainot un nepaplašinot jau esošo regulējumu," uzsver  TM.

Saskaņošanai nodotie likumprojekti sagatavoti, lai ieviestu Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kuras mērķis ir noteikt visā ES vienotus minimālos standartus attiecībā uz noziegumos cietušo tiesību aizsardzību, atbalstu un līdzdalību kriminālprocesā, tostarp uz cietušo personu privātās dzīves aizsardzību. Tās prasību pilnīgai izpildei izstrādāta likumprojektu pakete, kas paredz grozījumus Kriminālprocesa likumā, Latvijas Sodu izpildes kodeksā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kā arī likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem".

Proti, jau tagad Kriminālprocesa likums nosaka, ka kriminālprocesa laikā lietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums un ar tiem drīkst iepazīties amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu, kā arī personas, kurām minētās amatpersonas attiecīgos materiālus uzrāda šajā likumā paredzētajā kārtībā. Tāpat likums nosaka, ka pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas līdz tā pabeigšanai izpaužamas tikai ar izmeklētāja vai prokurora atļauju un viņa noteiktajā apjomā. Savukārt likums "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" paredz tikai to, ka nav publicējami pirmstiesas izmeklēšanas materiāli bez prokurora vai izmeklētāja rakstveida atļaujas.

Ņemot vērā, ka pašreizējais likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" regulējums neatbilst Kriminālprocesa likumā noteiktajam, Tieslietu ministrijas sagatavotie grozījumi paredz izteikt likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" daļu jaunā redakcijā, proti, ka aizliegts publicēt kriminālprocesa materiālus līdz kriminālprocesa pabeigšanai un galīgā nolēmuma stāšanās spēkā brīdim. "Minētais priekšlikums attiecināms tikai uz kriminālprocesa materiāliem un neparedz ierobežojumus publicēt kriminālprocesā iegūtās ziņas," skaidro TM.

Likuma grozījumi izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl tiks saskaņoti ar citām institūcijām un ieinteresētajām organizācijām, bet pēc tam izskatīti Ministru kabinetā un Saeimā.

Jau vēstīts, ka TM izstrādājusi grozījumus likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", paredzot plašākus ierobežojumus informācijas publiskošanai par kriminālprocesiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!