Foto: LETA

Likumsargu rīcība, ierosinot kriminālprocesu saistībā ar raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" īstenoto žurnālistikas eksperimentu, nebija pārspīlēta, ceturtdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš skaidroja, ka Fizisko personu datu aizsardzības likumā ir vairāki izņēmumi saistībā ar žurnālistu darbu, taču žurnālistiem nav atļauts apstrādāt personu datus, kas satur identifikācijas kodu.

"Šī norma tika pārkāpta," sacīja Kalnmeiers, piebilstot, ka dati tika iegūti viltus ceļā. Ģenerālprokurors arī aicināja žurnālistus analizēt savu rīcību.

Kriminālprocess tika sākts pamatoti, taču situāciju varēja novērst, ja raidījuma vadītājs būtu vēlējies to darīt, minēja Kalnmeiers.

Jau vēstīts, ka uz raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" īstenoto žurnālistikas eksperimentu, kurā laikā bija plānots noskaidrot, kā Latvijā tiek sadalīti Triju Zvaigžņu ordeņi, Valsts policija (VP) atbildēja ar kriminālprocesu pret raidījuma žurnālisti Sanitu Miķelsoni.

Kriminālprocesa ietvaros, kas sākts 2015. gada beigās, septiņu mēnešu laikā liecības sniegušas vairāk nekā 20 personas, tāpat mēneša garumā veikta žurnālistes telefonsarunu noklausīšanās.

Pašlaik kriminālprocess ir izbeigts, žurnālistes darbā neatrodot noziedzīgas darbības pazīmes. Latvijas advokāti Lauris Liepa un Romualds Vonsovičs iepriekš pauda viedokli, ka tiesībsargājošās iestādes ar savu rīcību, turklāt zinot, ka lieta ir pret žurnālisti, ir krietni pārspīlējušas, un šāda rīcība ir satraucoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!