Foto: LETA

Šodien Rietumu kristīgajā baznīcā tiek pieminēta Klusā sestdiena - Jēzus Kristus kapā dusēšanas diena.

Klusajā sestdienā šķiet, ka baznīcas liturģijā viss ir apstājies un kluss, bet šīs dienas vakarā notiek svinīgākais dievkalpojums katoļu Baznīcas liturģijā - sākas Lieldienu vigīlija, kas, tulkojumā no latīņu valodas, nozīmē būšanu nomodā. Šim dievkalpojumam ir vairākas daļas un katrai no tām ir būtiska simboliska nozīme.

Dievkalpojums sākas ar gaismas ritu pie ugunskura, kur tiek iedegta Lieldienu svece. Tā ir liela izmēra svece un simbolizē Kristu. Kristību laikā no šīs sveces tiek aizdegta kristību svece. Uz šīs sveces ir dažādi simboli: krusts, grieķu alfabēta burti alfa un omega, attiecīgā gada skaitlis un piecas naglas, kas simbolizē piecas kristus brūces kājās, rokās un sānā. Vigīlijas dievkalpojumā ticīgie atjauno kristības solījumus, kas pieprasa atsacīties no ļaunā un pastāvēt ticībā Dievam.

Pēc gaismas liturģijas tiek lasīti deviņi lasījumi - septiņi no Vecās Derības un divi no Jaunās Derības. Lasījumi stāsta par galvenajiem notikumiem cilvēces pestīšanas vēsturē vai arī skaidro ticības pamatus. Pēc Vecās Derības lasījumiem baznīcā dzied himnu "Gods Dievam augstumos". Sāk zvanīt baznīcas zvani un skanēt ērģeles, kas neskanēja kopš Lielās ceturtdienas vakara dievkalpojuma. Šīs skaņas simbolizē Kristus ienākšanu pasaulē. Baznīcā sāk skanēt "Alleluja" dziedājums, no kura atturējās visu gavēņa laiku. Pēc lasījumiem notiek kristības solījumu atjaunošana un kristības, ja baznīcā ir cilvēki, kam jāsaņem Kristības sakraments. Pēc tam dievkalpojums turpinās kā parasti.

Pasākumi Rīgā un citviet Latvijā

Šajā dienā kristīgo konfesiju dievnamos paredzēti Lieldienu vigīlijas dievkalpojumi.

Dievkalpojumu saraksts RKB draudzēs pieejams šeit.

Ar LELB dievkalpojumu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Pasākumi Rīgā un Latvijā.

Rīgā no plkst. 12 līdz 17 Rīgas Porcelāna muzejā paredzēta "Lieldienu porcelāna darbnīca", kurā plānota svētku tematikai atbilstošu porcelāna priekšmetu – porcelāna olu, trusīšu un olu trauciņu apgleznošana. Darbnīcu vada muzeja pedagoģe Arta Baltā.

Plkst. 16 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā paredzēts Klusās Sestdienas koncerts "Krusta ēnā", kurā piedalās Jānis Kurševs (tenors), Ilze Reine (ērģeles), Pēteris Endzelis (oboja). Programmā būs gregoriskie dziedājumi, Johana Sebastiana Baha, Sezāra Franka un Šarla Guno skaņdarbi.

Kalnciema kvartālā 26. martā norisināsies Lielais Lieldienu tirgus, kurā kā ik gadu svētkus svinēs saskaņā ar tautas tradīcijām.

Alūksnes novadā. Māriņkalna tautas namā plkst. 12 Lieldienu pasākums "Nāc, nāc Lieldieniņa" Jaunlaicenes, Veclaicenes, Alsviķu, Jaunalūksnes, Mārkalnes un Ziemera pagastu senioriem. Annas kultūras namā plkst. 13 pasākums visai ģimenei "Raibās Lieldienas".

Siguldā no 26.marta līdz 28.martam notiks pirmais šūpoļu festivāls "Latvija šūpojas Siguldā". 26.martā plkst.13 pie Siguldas dzelzceļa stacijas vairāk nekā 20 novada Lieldienu zaķi atklās pirmo šūpoļu festivālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!