Foto: LETA
Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, kas tiek atzīmēta trešdien, 1.jūnijā, Latvijas lielāko konfesiju bīskapi ir parakstījuši kopīgu aicinājumu, lai iestātos par bāreņu likteni Latvijā, informē Latvijas kristīgās alianses bāreņiem pārstāve Vēsma Sandberga.

Norādot, ka valstī bērnu namos dzīvo gandrīz 2000 bērnu, un pēdējo gadu laikā Latvijas draudzes, darbojoties dažādos projektos bāreņu atbalstam, ir ieguvušas pieredzi, kā arī izvērtējušas problēmas, kas kavē ģimeniskas vides nodrošināšanu bērnu namos un citās aprūpes iestādēs bērniem, kas palikuši bez mātes un tēva gādības, bīskapi aicina atbildīgās institūcijas aizliegt no savām ģimenēm šķirtiem bērniem, kuri vēl nav sasnieguši trīs gadu vecumu, nonākt sociālās aprūpes iestādēs.

Bīskapi aicina arī attīstīt specializēto audžuģimeņu pakalpojumu bērniem līdz trīs gadu vecumam un bērniem ar īpašām vajadzībām. Šajos gadījumos jānosaka sociālās garantijas vismaz tādā apjomā, kādas paredzētas visiem bērnu vecākiem.

Tā kā adopcija ir pielīdzināma bērna piedzimšanai ģimenē, adoptētājiem jānodrošina valsts apmaksāts bērna kopšanas atvaļinājums un sociālās garantijas pirmsadopcijas aprūpes laikā neatkarīgi no bērna vecuma, teikts aicinājumā.

Aicinājumu parakstījuši Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, kā arī kustības "Bāreņu svētdiena" pārstāve Latvijā Vēsma Sandberga.

Arī Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis ir uzsvēris nepieciešamību strādāt kopā, lai nodrošinātu ikvienam bērnam iespēju uzaugt ģimeniskā vidē. Prezidents ir arī paudis, ka īpaši novērtē kristīgo draudžu aizsākto ekumēnisko iniciatīvu, kuras mērķis ir aicināt ģimenes atbalstīt bāreņus, norāda Sandberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!