Foto: Privātais arhīvs

Dānijā aizturētā Latvijas pilsone Kristīne Misāne, kuras izdošanu prasīja Dienvidāfrikas Republika (DĀR), otrdien, 3. martā, ir nogādāta Latvijā, ziņo Latvijas Televīzija. Lidostā viņu sagaidīja Valsts policijas auto, un paredzams, ka Misāne tiks nogādāta Iļģuciema sieviešu cietumā.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte, neminot personas identitāti, portālam "Delfi" apstiprināja, ka policija personu ir nogādājusi Iļģuciema cietumā.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Majevska portālu "Delfi" informēja, ka prokuratūra pārņēmusi Misāni un veiks izmeklēšanu Latvijā uzsāktajā kriminālprocesā.

3. martā Ģenerālprokuratūra saņēmusi informāciju no Valsts policijas, ka Latvijas pilsone Misāne faktiski nodota Latvijai kriminālvajāšanas veikšanai, informēja Majevska.

Tuvākajā laikā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors, kas ir procesa virzītājs Latvijā uzsāktajā kriminālprocesā, veiks nepieciešamās procesuālās darbības, tostarp, izsniegs Misānei lēmumu par atzīšanu par aizdomās turēto.

Viņa atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 168. panta, Krimināllikuma 193. panta 2. daļas un Krimināllikuma 275. panta 2. daļas – par nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu, kā arī par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tas radījis būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Desmit dienu laikā prokuroram jālemj jautājums par personas saukšanu pie kriminālatbildības un apsūdzības izsniegšanu.

Šobrīd plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta, norāda prokuratūrā.

Iepriekš Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe portālam "Delfi" norādīja, ka arī pēc nodošanas Latvijai Misānei kā drošības līdzekli turpinās piemērot apcietinājumu. Tomēr, kā jau iepriekš ziņots, Misāne varēs iesniegt izmeklēšanas tiesnesim pieteikumu par apcietinājuma turpmākas piemērošanas nepieciešamības izvērtēšanu.

Jau ziņots, ka Dānijas tiesa apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Misānes izdošanu DĀR un atzina, ka Misāne jāizdod Latvijai.

Misāne Latvijā ir atzīta par aizdomās turēto par izvairīšanos no tiesas vai bāriņtiesas nolēmuma, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un par dokumenta viltošanu.

Misāne kopš 2018. gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Lēmumu par atteikšanos izdot Misāni Āfrikas valstij ģenerālprokurors Jāns Rekendorfs pieņēmis, jo Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas izdeva Eiropas apcietinājuma orderi pret Misāni un nosūtīja Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!