Ekspremjers un "Latvijas Ceļa" (LC) deputāts Vilis Krištopans apņēmies nolikt deputāta mandātu un aiziet no aktīvās politikas, Krištopans paziņoja ceturtdien preses konferencē.
Šādam lēmumam neesot viena noteikta iemesla, bet tā ir "iemeslu summa". Viņu neapmierinot dažas lietas, ko dara pašreizējā valdība, tādēļ viņam ir grūti ievērot frakcijas disciplīnu un atbalstīt šo valdību, bet viņš negrib arī nodarboties ar iekšēju frakcijas šķelšanu.

Krištopans ir sarūgtināts, ka samazināts finansējums Autoceļu fondam, tāpat viņam nepatīk arī veids, kā tiek īstenota mežu politika. Viņš norādīja, ka "labas lietas" tiek īstenotas nepareizā veidā.

Tāpat Krištopans pauda nožēlu, ka "tās attiecības, kas tika veidotas ar kaimiņvalstīm, arī ar Krieviju, tagad tiek sagrautas ar nepārdomātiem izteikumiem".

Ekspremjers atzina, ka viņš aiziet no aktīvās politikas, tomēr politiku nepamet pavisam, jo turpinās darboties LC valdē. "Jūs jau zināt - nav manā dabā deldēt bikses parlamenta solā," sacīja deputāts.

Uz jautājumu, vai viņš varētu piekrist strādāt valdībā, Krištopans atbildēja "varu teikt gandrīz droši, ka šīs Saeimas laikā negatavojos strādāt valdībā", tomēr viņš atzina, ka ir grūti prognozēt, kā situācija mainīsies gadu gaitā. Tāpat Krištopans apliecināja, ka viņš nedomā par jaunas partijas veidošanu, bet "vienkārši tīri cilvēcīgi" noiet "no skatuves".

Viņš turpmāk nodarbošoties ar uzņēmējdarbību, tāpat ziedos laiku savai basketbola skolai, kas "ir arī izglītības institūcija". Tāpat vairāk laika viņam atlikšot ģimenei.

Par savu darbību uzņēmējdarbībā Krištopans sacīja, ka tas būs saistīts ar investīciju biznesu. To, vai viņš turpinās strādāt "Interbaltija Invest", vai dibinās jaunu uzņēmumu, konkrēti pateikt Krištopans nevarēja, jo viņam esot daudz ideju, kā arī daudz piedāvājumu no bijušajiem biznesa partneriem.

Vērtējot savu darbību politikā, Krištopans teica, ka nevēlas lepoties ar "milzu sasniegumiem", taču pauda, ka ir gandarījums par paveikto Valsts ieņēmumu dienesta izveidošanā, darbu Satiksmes ministrijā un arī darbu valdībā, kurai nācās strādāt Krievijas krīzes radīto negatīvo seku apstākļos. "Ir laba padarīta darba sajūta," secināja Krištopans.

Krištopans ir ilggadējs LC biedrs un bija viena no partijas priekšsvēlēšanu "lokomotīvēm". Krištopans vēlēšanās startēja kā potenciālais LC premjera amata kandidāts un ieguva trešo lielāko balsu skaitu no sava saraksta. Valsts prezidents aicināja viņu izveidot valdību un 26.novembrī parlaments apstiprināja viņa valdību.

Krištopana valdības gals pienāk nākamā gada 3.jūlijā, kad viņa valdībā esošā "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK noslēdz vienošanos ar opozīcijā esošo Tautas partiju. 5.jūlijā, partijas priekšsēdētāja pierunāts, Krištopans atkāpjas no premjera amata.

Kopš tā laika sākas LC nepatikšanas ar partijas biedru Krištopanu, kurš ne vienmēr rīkojas atbilstoši frakcijas lēmumiem. 1.oktobrī LC valde izsaka brīdinājumu ekspremjeram Krištopanam par publiskiem izteikumiem, kas ir pretrunā ar LC lēmumu piedalīties valdībā un neētiski pret partijas biedriem. Krištopans premjeru Andri Šķēli bija nosaucis par mežoni, bet daļu partijas biedru - par politiskiem parazītiem.

Krištopana premjera laikam raksturīgi vairāki kolorīti paziņojumi un lēmumi. Piemēram, Krištopans paziņoja, ka ministriem nevar aizliegt izmantot dienesta auto personiskām vajadzībām, jo viņi strādā 24 stundas diennaktī.

Kad Krištopanam savulaik, vēl esot satiksmes ministram, radās konflikts ar Andri Šķēli par pretkorupcijas likuma pārkāpšanu, viņš paziņoja, ka aizbrauks no Latvijas, ja viņu atzīs par likumu pārkāpušu, jo viņš nevēlas dzīvot "muļķu zemē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!