Foto: F64
Neapšaubāmi premjera Valda Dombrovska (JL) vadītā valdība bijusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) oligarha Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij" ) ķīlniece, sestdien partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) kopsapulcē atzina ārlietu ministrs un PS valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Viņš norādīja, valdībā darbs nav ritējis savstarpējas sadarbības un kopīgas lietas garā, kopīgu interešu vārdā. Intereses koalīcijā daudzkārt neesot saderējušas un nopietni atšķīrušās, ko Kristovskis prognozējis, valdībai tikai sākot darbu.

"ZZS daudzkārt balsoja pret demokrātiju un atklātību, uzticamos partneros ņemot opozīcijas spēkus. Tā nevar vest valsti ārā ne tikai no finanšu, bet arī intelektuālās krīzes. Rezultātā - 10.Saeima ir atlaista," teica Kristovskis.

Tomēr Kristovska vērtējumā netaisnīgi ir pārmest Dombrovska valdībai, kā tā veidoja koalīciju ar ZZS. "Ar ko gan vēl tā varēja veidot valdību? Ar Krievijas atbalstu saņemošu "Saskaņas centru" (SC) vai Šlesera - Šķēles grupu?" retoriski vaicāja PS vadītājs.

Runājot par eksprezidenta Valda Zatlera izveidoto jauno politisko spēku, Kristovskis sprieda, ka tā no Zatlera puses bijusi kļūdaina rīcība, jo labāka izvēle būtu bijusi pievienoties "Vienotībai", tāpēc, ka savu pašreizējo avansā saņemto tautas atbalstu Zatleram būs grūti noturēt līdzšinējā līmenī. Turklāt aiz Zatlera stāvot politikas vidi nepieredzējuši ļaudis.

"To cilvēciskā daba parādīs savu un pašreizējā iedvesma noplaks, sākotnējās lielās idejas sabruks neskaitāmo politiskā procesa grūtību priekšā," Zatlera reformu partijas nākotni iezīmēja Kristovskis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka līdzšinējie Zatlera reformu partijas paustie uzstādījumi tiesiskuma jomā saskan ar "Vienotības" pozīcijām, kas nozīmē, ka "Vienotībai" ir jauns sabiedrotais un arī konkurents.

Kristovskis uzsvēra, ka gadījumā, ja "Vienotība" nespēs izveidot sadarbību ar Zatlera reformu partiju, kļūstot par vadošajiem spēkiem valstī, tad pastāv ļoti lieli riski, jo oligarhu un SC uznāciens varētu Latvijai būt katastrofāls.

Kā ziņots, sestdien PS atkārtoti sasauktajā kopsapulcē nobalsoja par reorganizāciju un dalību partijas "Vienotība" dibināšanā.

Kopsapulcei bija reģistrējušies 149 biedri no nedaudz vairāk nekā partijas 600 biedriem. No zālē esošajiem par reorganizāciju un dalību partijā "Vienotība" nobalsoja 111 biedri, pret bija seši, bet atturējās četri.

Atbalstu dalībai jaundibināmajā partijā "Vienotība" devusi arī "Sabiedrība cita politikai", bet svētdien lēmums jāpieņem "Jaunā laika" biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!