Foto: F64
Dānijas lēmums par kontroles atjaunošanu uz savām robežām ar Vāciju un Zviedriju varētu nozīmēt uzticības mazināšanos Šengenas zonai, atzina Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V).

Tomēr Šengenas līgums nav nekas tāds, kas liegtu valstīm uz laiku pieņemt lēmumus, lai stabilizētu situāciju, komentējot Dānijas paziņojumu, sacīja Kristovskis.

Ministrs norādīja, ka patlaban viņam nav daudz informācijas par šo Dānijas lēmumu, tomēr, ņemot vērā politiskos procesus pasaulē, nestabilitāti un spiedienu uz Eiropas valstīm saistībā ar situāciju arābu pasaulē, austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī to, ka Dānija piedalās gaisa telpas kontrolē Lībijā, šāds lēmums varētu būt saistīts ar vēlmi stabilizēt situāciju.

Savukārt Latvijā par iespējām atjaunot robežkontroli netika spriests, jo šeit nav tāds migrācijas spiediens vai bēgļu plūsma, tomēr, ja situācija krasi mainītos un būtu noteikti apstākļi, par robežkontroles atjaunošanu varētu diskutēt, sacīja Kristovskis.

Kā ziņots, Dānija atjaunos kontroli uz savām robežām ar Vāciju un Zviedriju, trešdien paziņoja finanšu ministrs Klauss Hjorts Frederiksens.

"Mēs esam panākuši vienošanos, ka, cik ātri vien iespējams, uz Dānijas robežas tiks atjaunotas muitas pārbaudes," pēc valdības un galēji labējās Tautas partijas tikšanās žurnālistiem pavēstīja Frederiksens.

Viņš piebilda, ka robežkontrole tiks atjaunota divu līdz triju nedēļu laikā.

"Dažu pēdējo gadu laikā mēs esam piedzīvojoši pārrobežu noziedzības pieaugumu, un tā (kontroles atjaunošanas) mērķis ir problēmas izskaušana. Mēs uzbūvēsim jaunu infrastruktūru uz Dānijas un Vācijas robežas, kas būs aprīkota ar jaunu elektronisku aparatūru un numurzīmju noteicējiem," norādīja ministrs.

Frederiksens arī pavēstīja, ka Kopenhāgena vēlas, lai uz Ēresunda tilta, kas Dāniju savieno ar Zviedriju, pastāvīgi atrastos dāņu muitas ierēdņi.

Tomēr ņemot vērā to, ka Dānija ir Šengenas līguma dalībvalsts, tā nevar pilnībā atjaunot robežkontroli, un šobrīd plānots, ka uz robežas izvietotie muitas ierēdņi pārbaudīs automašīnas izlases kārtā.

"Viss notiks Šengenas [līguma] robežās," uzsvēra Frederiksens.

Ideju atjaunot kontroli uz Eiropas Savienības iekšējām robežām, kuru atbalsta arī Itālija un Francija, izvirzīja Dānijas Tautas partija, un tās līdere Pīa Kersgorda norāda, ka robežkontrole ļaus ierobežot nelegālo imigrāciju un organizēto noziedzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!