Foto: F64
Īpašumu vērtība, par kuriem ebreju organizācijas risina sarunas par kompnesācijām no Latvijas, ir aptuveni 30 miljoni latu, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V).

"Runa ir par īpašumiem, kuriem nav juridiski tiesisku mantinieku no ebreju organizācijām [..] Šo īpašumu summa, pēc aplēsēm, ir aptuveni 30 miljoni," sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka holokaustā cietušo cilvēku organziācijas sagaida no Latvijas kompensācijas par šiem īpašumiem, taču "šeit nav vieglas atbildes, jo runa ir par līdzekļiem, kas tādā vai citādā veidā nāk no nodokļu maksātāju kabatām". "Šķiet, ka patiesība ir kaut kur pa vidu. Ir jāpēta situācija, katrs konkrētais īpašums, un tad var nonākt pie rezultāta," uzskata Kristovskis.

Ministrs arī atzina, ka, ņemot vērā vispārējo virzību uz solidaritāti un tiesiskumu, "šādi paši principi [zaudējumu kompensēšana] būtu jāattiecina uz visu nāciju cietušajiem".

Tikmēr tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" janvārī veiktais pētījums liecina, ka vairākums (60%) ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem nepiekrīt viedoklim, ka Latvijas valstij būtu jāizmaksā kompensācijas ebreju kopienai. 33% pilnībā nepiekrīt un 27% drīzāk nepiekrīt viedoklim, ka ebreju kopienai būtu jāsaņem kompensācijas.

Savukārt 19% aptaujāto ir noskaņoti pozitīvi: 13% drīzāk piekrīt un 6% pilnībā piekrīt viedoklim, ka ebreju nācijai pienākas kompensācijas par holokaustā zaudētajiem īpašumiem.

Katram piektajam (20%) Latvijas iedzīvotājam vecumā no 18 līdz 55 gadiem nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

TN aptaujā izjautāti 700 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jau vēstīts, ka šomēnes vizītē Latvijā ieradīsies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons, lai ar valdības ierēdņiem un ebreju kopienas pārstāvjiem apspriestu nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu. Premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš atzina, ka jautājums par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai tiek vērtēts un šajā diskusijā būtisks būs valdības koalīcijas un parlamenta viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!