Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Rēzeknes rajona iedzīvotāju protestus pret trīsdimensiju (3D) tālas darbības radara uzstādīšanu šajā pagastā uzskata par mākslīgi radītas psihozes sekām, jo Latvijas pasūtītais visjaunākās tehnoloģijas radars ir absolūti nekaitīgs un atbilst visaugstākajiem drošības standartiem.
Ministrs pauda uzskatu, ka "iedzīvotāji pakļāvušies atsevišķu cilvēku radītai psihozei", jo neesot ne mazākā pamata domāt, ka radara atrašanās apdzīvotu vietu tuvumā "atstāj kaitīgu iespaidu uz iedzīvotājiem un apkārtējo vidi". "Ja tam būtu kāds pamats, ..es pats kā cilvēks nepiekristu radara novietošanai", uzsvēra Kristovskis.

Aizsardzības ministrijas jau vairākkārt rīkotajās diskusijās ar pagasta iedzīvotājiem ir pierādījies, ka šo "protesta akciju organizētāji nedarbojas vairs jautājuma noskaidrošanas interesēs, bet dod [šīm diskusijām] politisku ievirzi", un uzskata, ka "ir jāizvērtē šo personu atbildība par sabiedrības apzinātu dezinformēšanu un nevēlēšanos uzklausīt visus tos argumentus, kuri ir zinātniski.. pamatoti".

Kristovskis solīja turpināt dialogu ar sabiedrību šajā jautājumā, kā arī mēģināt ieinteresēt vietējo pašvaldību un sabiedrību par šo projektu, "jo tas saistīts ar jaunām darbavietām un.. atbalsta programmām".

Viņš neizslēdza iespēju radaru novietot citur, tomēr šādam lēmumam jābūt pamatotam ar pamatotiem rādītājiem, ka radara novietošana iecerētajā vietā varētu atstāt "kaut kādu iespaidu uz ārējo vidi un cilvēkiem". Pagaidām ministru ar pamatotiem argumentiem neviens vēl neesot iepazīstinājis.

Radara novietošana Rēzeknes rajonā ir optimāla esošās lidlauka infrastruktūras tuvuma dēļ, ir iespējas nodrošināt apsardzi, arī ģeogrāfiski tā ir viena no piemērotākajām vietām "gan no augstuma, gan no radara darbības zonas viedokļa", norādīja ministrs.

Jāatgādina, ka līdz 20. decembrim Rēzeknes pilsētas un rajona iedzīvotāji bija savākuši gandrīz 17 tūkstošus parakstu pret astoņu miljonu latu vērtā NATO prasībām atbilstošā radara uzstādīšanu Audriņu pagastā, jo uzskata, ka tas kaitēs cilvēku veselībai. Visvairāk parakstu esot no Audriņu, Greiškānu, Veremu, Bērzgales, Maltas, Kaunatas un Viļānu pagastiem.

Rēzeknes pašvaldība nosūtījusi domes priekšsēdētāja un deputātu parakstītu vēstuli premjeram, aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Vladimiram Makarovam ar lūgumu sniegt skaidrojumu par radara uzstādīšanu Rēzeknes rajonā. Pilsētas pašvaldība uzskata, ka objekta būvniecības sabiedriskā apspriešana nav notikusi un iedzīvotāju viedoklis šajā jautājumā nav ņemts vērā. Tomēr nekāda atbilde uz minēto vēstuli joprojām nav saņemta.

Latvija parakstīja līgumu ar ASV firmu "Lockheed Martin" par NATO prasībām atbilstošā astoņus miljonus latu vērtā radara iegādi. Radaru plānots saslēgt ar analogām NATO sistēmām, un šo pirkumu pozitīvi novērtējusi arī alianse, vērtējot Latvijas gatavību tikt uzņemtai NATO. Radaru Audriņu pagastā varētu uzstādīt 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!