Foto: LETA
Apvienību "Vienotība" veidojošā partija "Pilsoniskā savienība" (PS) neplāno nekādus "demaršus" un tās iesniegums par vienotas partijas dibināšanas līguma izmaiņām nav vērsts uz šī procesa apdraudēšanu, apgalvoja PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis.

Kristovskis norādīja, ka PS tikai vēlas panākt lielāku konkrētību par lēmumu pieņemšanas procesu nākotnē. Pēc viņa teiktā, neesot obligāti mainīt "Vienotības" partijas dibināšanas līgumu, jo tajā lēmumu pieņemšanas process nav detalizēti aprakstīts. Vienkārši esot nepieciešams "Vienotības" kopīgs viedoklis, kā tālāk rīkoties un pieņemt lēmumus svarīgos jautājumos.

"Redzot, kā tiek paustas atsevišķas idejas, kas nav saskaņotas, mūsu biedros radās bažas. Tāpēc mūsu iesniegums ir vērsts uz to, lai nostiprinātu vājās vietas tālākajā sadarbībā un kliedētu neskaidrību," norādīja PS līderis.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs un partijas "Jaunais laiks" (JL) valdes loceklis Dzintars Zaķis norādīja, ka PS elektorāts neapšaubāmi esot visnacionālāk domājošais apvienībā. Tādēļ šīs partijas "spice" un citi pārstāvji ir noraizējušies, jo šāda veida temats par iespējamo koalīciju uzrunā viņu vēlētājus, un PS ir spiesta reaģēt.

Zaķis gan saistībā ar izskanējušo informāciju nekādu lielu risku PS neredz, jo galvenā problēma esot, ka lietas nav pietiekami izskaidrotas, ko "Vienotības" partijas dibināšanas kongresā varētu labot.

"Vienotību" veidojošās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) valdes loceklis Artis Pabriks pauda diezgan rezervētu attieksmi, ka dažas stundas pirms kongresa pēkšņi vajadzētu grozīt dibināšanas līgumu. Diskusiju par to esot bijis ļoti daudz, tādēļ nez vai varētu būt paslīdējis garām kaut kas ļoti būtisks.

Pabriks arī nav pārliecināts, vai "Vienotības" dibināšanas līguma izmaiņas ir iespējamas no juridiskā aspekta, jo partijas savos kongresos ir apstiprinājušas pašreizējo līguma versiju. "Ja šis jautājums ir būtisks, tad jādomā, kā to juridiski atrisināt, bet, ja nebūtisks, - tad kādēļ par to strīdēties," viņš piebilda.

SCP politiķis arī norādīja, ka partijas SCP un JL vēl neesot saņēmušas un apspriedušas PS prasības, tādēļ par tām konkrēti runāt esot grūti. Tomēr Pabriks īsti neredzot pamatu satraukumam, jo "nav nekā tāda, kas varētu apdraudēt mūsu principus".

Savukārt SCP valdes loceklis, "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns teica, ka koalīcijas veidošanas principi esot pilnīgi skaidri un nekādas pretrunas ar PS viedokli viņš nesaskatot. "Jāsaprot, ka ir svēti dokumenti, kuros ietvertās lietas - okupācija, valsts valoda - nav apspriežamas," norādīja Smiltēns, piebilstot, ka neredzot problēmas par šīm lietām vienoties "Vienotības" valdē.

Jau ziņots, ka lielu PS neapmierinātību izraisīja šonedēļ izskanējušais JL līderes Solvitas Āboltiņas viedoklis par iespējamo sadarbību ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC) nākamajā koalīcijā.

PS valde vakar pieņēma lēmumu, ka neatbalsta JL līderu Āboltiņas un Edgara Jaunupa paustos privātos viedokļus par iespējamo sadarbību ar SC.

PS arī pieprasa papildināt "Vienotības" dibināšanas līgumu ar vienošanos par svarīgāko politisko lēmumu pieņemšanas kārtību, nosakot, ka lēmums par līdzdalību konkrētā valdības koalīcijā ir jāpieņem ar kvalificētu balsu vairākumu partijas "Vienotība" valdē un domē, teikts PS paziņojumā.

PS savā paziņojumā arī norāda, ka Āboltiņas un Jaunupa izteikumi neatspoguļo "Vienotības" valdes un Ministru prezidenta nostāju. "Līdz ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski mēs Saeimā sadarbosimies ar tiem politiskajiem spēkiem, kuri atbalsta tiesiskuma nostiprināšanu un skaidri atzīst Latvijas valsts pamatus, tostarp Latvijas valstiskuma nepārtrauktību, okupāciju prettiesiskumu un latviešu valodu kā vienīgo valsts un oficiālo valodu," vēsta PS pārstāvji.

Viņi sola atbalstīt tikai tādu "Vienotības" priekšvēlēšanu programmu, kurā ir iekļauti šie principi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!