Pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis un Saeimas deputāte Sandra Kalniete oficiāli paziņoja par jaunas partijas veidošanu.
Kā ziņots, pēdējo dienu laikā sašķēlušās divas partijas - "Jaunais laiks" (JL) un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK).

Kā apstiprināja Kalniete, jaunajā partijā gatavi piedalīties vēl trīs Saeimas deputāti, kuri izstājās no JL, - Kārlis Šadurskis, Ina Druviete un Ilma Čepāne. Tāpat viņa cer, ka jaunajam politiskajam spēkam pievienosies JL pametušie reģionālie līderi un citi cilvēki, kuriem rūp valsts attīstība.

"Svarīgi, lai šī partija nebūtu ne jaunā "Tēvzeme", ne "Tēvzemes laiks"," sacīja politiķe.

Savukārt Kristovskis cer, ka jaunajam politiskajam spēkam pievienosies TB/LNNK atstājušie politiķi. Pirmdien, kad paziņots par izstāšanos no "tēvzemiešiem", viņš saņēmis daudzus zvanus un īsziņas ar atbalsta vārdiem.

Skaidrojot jaunās partijas pamatnostādnes, Kalniete uzsvēra, ka tās ir trīs. Tai jābūt "demokrātiskai, patriotiskai, novados sakņotai partijai".

Politiķe sacīja, ka pagājušā gada notikumi parādījuši, ka Latvijā "tuvojas beigām oligarhu laiks un tuvojas pilsoniskās sabiedrības laiks". Arī Kristovskis uzsvēra, ka ļoti būtiski, lai Latvijas politika būtu distancēta no biznesa interesēm.

Jaunā partija plāno piedalīties pašvaldību, Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās. Pirms tam nepieciešams apzināt partijas dibinātājus, resursus, atbalstītājus. Tomēr svarīgākais ir partijas "vērtību jautājums", akcentēja Kristovskis.

Kalniete apšaubīja izskanējušo viedokli, ka pēc partiju šķelšanās izveidojušies jaunie politiskie spēki konkurēs savā starpā. Viņa uzsvēra, ka pagaidām jaunās partijas - Aigara Štokenberga un Kristovska un bijušo JL biedru veidotā - nav definējušas savus uzskatus.

Turklāt esot ļoti pozitīvi, ka opozīcijā nebūs viena partija, kā līdz šim, bet vairākas.

Komentējot jaunās partijas finansēšanas avotus un saistību ar Ventspils uzņēmējiem, kas ir opozīcijā pašvaldības vadītājam Aivaram Lembergam, Kristovskis nenoliedza, ka pazīst šos cilvēkus vēl no Latvijas Tautas frontes laikiem, kad vadījis vietējo nodaļu. Tomēr par jaunās partijas finansēšanas avotiem tās dibinātāji pagaidām nav sprieduši.

Komentējot iemeslus aiziešanai no JL, Kalniete norādīja, ka viņu nav apmierinājusi partijas kavēšanās ķerties pie savas programmas izpildes, kas būtu iespējama, iesaistoties valdībā. Domstarpību par principiāliem jautājumiem nav, dažādi viedokļi ir par taktiku, skaidroja politiķe.

Viņa noraidīja sev adresētos pārmetumus par JL šķelšanu, uzsverot, ka reģionālo biedru izstāšanās liecina par problēmām pašā partijā. Tāpat viņa neplāno atteikties no Saeimas deputāta mandāta, jo viņai uzticību parādījuši 65 tūkstoši vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!