Šodien Rīgā beigušies līdzekļi neatliekamās kardioloģiskās palīdzības sniegšanai, bet no 1.februāra Rīgas mediķiem vairs nebūs naudas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai vispār, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA), atsaucoties uz Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes vadītāja Mārtiņa Rempes prognozēm.
Kā informē laikraksts, Rīgas novada slimokase (RNSK) solot, ka šī palīdzība joprojām tiks sniegta, taču Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) piešķirtais finansējums ir par mazu.

Kā ziņots, vakar RNSK speciālistu un Rīgas domnieku tikšanās laikā sniegta informācija, ka slimokase nav informēta par tai piešķirtajiem līdzekļiem, triju mēnešu laikā vairākām svarīgām programmām pietrūks 55 000 latu. Šogad VOVAA nodevusi reģionālajām slimokasēm vairākas programmas, kuras pirms tam apmaksājusi aģentūra pati. Taču, lai gan līgumā paredzēts, ka slimokasēm šie pakalpojumi jānodrošina iepriekšējā apmērā, līdzekļu piešķirts ievērojami mazāk, nekā pērn patiesībā izlietots, ziņo NRA. Ģenētikas programmā naudas nepietiks pat paaugstināta riska grūtnieču skrīningam, prognozējusi RNSK speciāliste Maija Bušmane.

Savukārt bērnu kardioķirurģijai piešķirtā nauda ļaus mēneša laikā veikt tikai 0,3 operācijas ar sirdi slimajiem bērniem. Lai gan Rīgā faktiski tiek sniegti 68% terciārā līmeņa medicīniskās palīdzības, jau trešo gadu pēc kārtas reāli tam tiek atvēlēta tikai trešdaļa no valstī kopējā finansējuma, atgādina NRA.

VOVAA preses sekretāre Egita Pole informējusi, ka reģionālajām kasēm šogad papildus būs jāfinansē kardioķirurģija bērniem un pieaugušajiem, kardioloģija bērniem, apdegumu ārstēšana, surdoloģija bērniem, medicīniskā ģenētika un arī diabēta slimnieku apmācības programma. Pole nevarēja minēt konkrētus skaitļus, taču apgalvoja, ka līdzekļu piešķirts tikpat, cik tam bija atvēlēts pērn.

Turklāt līgumos ar slimokasēm nebūšot prasīts saglabāt šiem pakalpojumiem iepriekšējā gada apjomu, tas būs noteikts tikai kardioloģijā. VOVAA nav apkopota informācija, par kādu summu pērn faktiski sniegta palīdzība šajās programmās. Tā kā palīdzību nācies sniegt vairāk, nekā bija plānots aģentūras limitos, daudzas ārstniecības iestādes šo summu pārstrādājušas un gaida, kad tām samaksās par papildu darbu. Zināms gan, ka 47% līdzekļu izlietoti tieši rīdzinieku ārstēšanai.

Vienošanās starp Rīgas domi un Labklājības ministriju paredzēja, ka līdz 20.janvārim jānoslēdz līgums par šogad Rīgai veselības aprūpei atvēlēto finansējumu, taču tas joprojām nav noslēgts, un nav arī skaidrs, cik liels kopumā būs šis finansējums. Pole NRA atzina, ka līgums ir gatavs un saskaņots, taču tiek gaidīts, kad ministrija beidzot sagatavos aprēķinus par to, cik liela naudas daļa katrai slimokasei dodama, kā arī par jaunās cenu formulas ieviešanu.

Kā informēja labklājības ministrs Andrejs Požarnovs, jaunā formula paredz cenu palielinājumu, nevis samazinājumu, tāpēc, visticamāk, no 1.februāra slimokases tikai informēs par izmaiņām, bet naudu pārskaitīs mēnesi vēlāk. Ja Kurzemes slimokases teritorijā jau liela daļa slimnīcu saņem salīdzinoši augstu maksu par gultas dienu, tad Rīgā konkurences un dempinga rezultātā patiešām daudzviet šī maksa ir ļoti zema, atzina ministrs.

Kā atgādina NRA, pērn VOVAA un RNSK līgums tika noslēgts 17.janvārī, un tas paredzēja rīdzinieku veselības aprūpei atvēlēt Ls 38 195 776. 2001.gadā RNSK nodotas vairākas dārgas terciārās programmas. Lai gan 70% gadījumu tajās ārstēti rīdzinieki, tam pērn atvēlēta trešdaļa finansējuma, radot aptuveni miljonu latu deficītu. Tādēļ vajadzējis par 16% samazināt plānveida palīdzībai atvēlēto finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!