Foto: LETA

Latvijas slimnīcās Covid-19 pacientiem varētu nodrošināt aptuveni 500 gultasvietas, kas būtu kritiskais rādītājs, preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdes otrdien atklāja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele skaidroja, ka 250 "infekcijas gultas" ir pieejamas visā Latvijā specifiski tieši infekcijas slimnieku ārstēšanai, kas šobrīd jau ir piepildītas.

"Nākamais solis, kur ar salīdzinoši mazsāpīgiem pārkārtojumiem mēs varam paplašināt gultasvietu skaitu, ir vēl 200 vai 250 gultas klāt," atklāja ministre.

Tāpat viņa uzsvēra, ka nevar pilnīgi precīzi pateikt konkrētu pieejamo gultu skaitu, jo to ietekmē vairāki faktori, piemēram, personāla pieejamība un pacientu skaits, kas tiek stacionēti ar akūtām vajadzībām.

"Personāla pieejamību ietekmē tas, cik daudzas ārstniecības iestādes un cik plaši ir spiestas saviem darbiniekiem piemērot karantīnu," norādīja ministre.

Lai Latvijā ieviestu augstāka līmeņa drošības pasākumus, kā viens no rādītājiem būtu jāvērtē papildu pieejamo gultu skaits, kas ir apmēram 450–500, atzīmēja ministre, piebilstot, ka tas ir viens no būtiskākajiem rādītājiem. Sasniedzot šo skaitu, slimnīcas būtu piepildītas par 80%. Ministre norādīja, ka tādā gadījumā tiktu nopietni ierobežoti pakalpojumi un pārkārtota slimnīcu darbība.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 36 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros ārstējas 249 pacienti – 236 ar vidēji smagu slimības gaitu, 13 ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīti 459 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!