Foto: DELFI
Veselības ministrijas (VM) un cilvēktiesību jomas pārstāvji asi kritizē Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Jura Vidiņa (PS) izteikumus par atteikšanos ārstēt "krievu šovinistus", trešdien ziņo laikraksts "Diena".

"Demokrātiskā sabiedrībā ikvienam ir tiesības uz personīgu viedokli jebkurā jautājumā, taču likumdošanā ļoti skaidri ir noteiktas robežas, kas nav pārkāpjamas. Veselības aprūpes saņemšanas iespējas nedrīkst ietekmēt nekādi aizspriedumi - ārstniecības personām ir aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem," uzskata veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Pacientu tiesību aizsardzības likumā rakstīts, ka aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem atkarībā no rases, etniskās izcelsmes, dzimuma, vecuma, politiskās vai citas pārliecības, kā arī citiem apstākļiem.

"Nav attaisnojami, ka ārsts neatliekamās palīdzības vai cita veida ārstniecības palīdzības sniegšanu šķirotu pēc tautības vai pacienta pārliecības," skaidro Tiesībsarga biroja juriste Līga Biksiniece-Martinova. Par neatliekamās palīdzības nesniegšanu draudot kriminālatbildība. Taču arī liegt ārsta palīdzību tikai tāpēc, ka pacientam, piemēram, ir radikāli uzskati, nebūtu tiesiskā un demokrātiskā valstī attaisnojami. "Jo īpaši, jau ārsts nedrīkstētu sākt vērtēt pēc tik subjektīvām pazīmēm kā tetovējums, kas nezināmu iemeslu dēļ varbūt uztaisīts kādā dzīves posmā vai pat varbūt pret cilvēka gribu. Tas ir pret cilvēktiesībām," laikrakstam paudusi Biksiniece-Martinova.

Vidiņa izteikumus vērtēs Pilsoniskās savienības Ētikas komisija.
Jau ziņots, ka Vidiņš laikrakstam "Latvijas Avīze" atzinis, ka gatavs atteikt ārstēšanu krievu šovinistiem un pacientam, kas nerunā latviski. "Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums "CCCP", es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks: "govoriķe po ruski" (runājiet krieviski). Es palūgšu viņu vērsties pie cita ārsta," atzinis slimnīcas vadītājs.

Līdzīgi izteikumi cita Pilsoniskās savienības biedra, ārsta Aivara Sluča e-pasta sarakstē ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski izraisīja skandālu un lika opozīcijai prasīt ministra demisiju. Ministrs gan amatu saglabāja, bet Pilsoniskā savienība izslēdza no savām rindām Sluci.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!