Foto: AFP/Scanpix

Bijušais televīzijas kanāla TV5 direktors Mihails Šeitelmans, iegādājoties interneta vietnes "nozagts.com" un "ukradeno.nozagts.com", sācis veidot jaunu mediju struktūru, sacīja Šeitelmans.

Viņš norādīja, ka tagad redz iespēju izveidot "jauna modeļa mediju" bez hierarhiskas struktūras, kura balstās tikai uz dažiem "pilnīgi patstāvīgiem un ar iniciatīvu apveltītiem puišiem".

"Es ticu tam, ka mediji ir principiāli mainījušies un turpinās mainīties vēl straujāk. Esmu vairākus gadus vadījis televīzijas kanālu, pirms pāris gadiem veiksmīgi pārdevu savu iepriekšējo interneta projektu. Vairākus gadus vēroju tirgū notiekošo, un šķiet, ka tagad esmu sapratis, kas būtu jādara. Domāju, ka pēc šī modeļa var veidot gan interneta mediju, gan televīziju. Kā redzat, interneta medijs jau darbojas, jo tas ir lēti. Televīzija maksā dārgāk, tāpēc tagad meklēju naudu šim mērķim," skaidroja Šeitelmans.

Taujāts, par kādiem līdzekļiem ir iegādātas vietnes "nozagts.com" un "ukradeno.nozagts.com", Šeitelmans sacīja, ka tās iegādājies par personiskajiem līdzekļiem, un tā esot bijusi "pavisam neliela summa".

"Turpmākai attīstībai būs nepieciešams piesaistīt citu finansējumu, bet tāda pieredze man jau ir. Es jau esmu Latvijas mediju attīstībai piesaistījis ārvalstu investorus - gan holandiešus, gan amerikāņus," stāstīja Šeitelmans.

Vaicāts, kāda bija viņa motivācija iegādāties interneta vietnes "nozagts.com" un "ukradeno.nozagts.com", Šeitelmans atbildēja, ka galvenā motivācija bija cilvēki.

"Es pazīstu cilvēkus, kas šīs vietnes izveidoja. Pazīstu viņus kā jaunus un hiperaktīvus "Facebook" aktīvistus un uzskatu, ka tagad Latvijā un Baltijā ir "Facebook" laiks. Vienīgi pašā "Facebook" no auditorijas neizdodas veidot biznesu, tāpēc ir nepieciešami ziņu portāli. Ja nebūtu naudas faktora, tad mēs šīs ziņas publicētu "Facebook"," skaidroja Šeitelmans.

Taujāts, vai patlaban sniedz konsultācijas kādai no Latvijas politiskajām partijām vai politiķiem, Šeitelmans atbildēja, ka "diemžēl, bet pāris pēdējos gadus nevienu partiju neesmu konsultējis", bet agrāk šādas konsultācijas sniedzis.

"Ticu, ka revolūcija medijos, kas notikusi, pateicoties mobilajam internetam, kaut kādā mērā izraisīs arī revolūciju politikā. Parādīsies jauni cilvēki, tāda "Latvijas politikas trešā paaudze", kura izaugs nevis no televizora, bet no mobilā interneta. Tas, kurš pirmais apgūs "BigData" tehnoloģijas un sāks politikā izmantot mākslīgo intelektu, tas arī uzvarēs. Pasaulē tam jau ir piemēri - Donalds Tramps un "Brexit". Ir īstais laiks arī Latvijā paveikt kaut ko tādu," sacīja Šeitelmans.

Jau ziņots, ka savstarpēji saistītās interneta vietnes "nozagts.com" un "ukradeno.nozagts.com", kā arī viena no populārākajām sociālā tīkla "Facebook" lapām latviešu valodā "Toma joki" ir Drošības policijas redzeslokā, tomēr dienesta pārstāvji nekomentē šo interneta resursu saistību ar personām, kas saņem Krievijas finansējumu un izplata Krievijas ideoloģisko propagandu.

Mārketinga speciālists Jānis Polis savā blogā "ardomu.lv" bija publicējis pētījumu, kas atklāj, ka portālu "nozagts.com" un "ukradeno.nozagts.com" īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Ivans Staļnojs. Šīs vietnes publicē no dažādiem interneta resursiem savāktus materiālus pārsvarā par dažādām negācijām un to, cik Latvijā dzīvot ir slikti. Nesen Staļnoja īpašumā nonākusi arī izklaidējošu foto un video saturu pārpublicējošā "Facebook" lapa "Toma joki", kurai ir aptuveni 150 000 sekotāju, un citas ar to saistītas lapas ar lielu sekotāju skaitu. Tagad arī šis populārais resurss sācis dalīties ar "nozagts.com" savāktajiem materiāliem.

Polis izpētījis, ka Staļnojs agrāk bijis Edgars Zālītis, bet 2001. gadā oficiāli mainījis savu vārdu, kā arī tautību no latvieša uz krievu. Tolaik viņš vadījis ar partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL, tagad - Latvijas Krievu savienība) saistīto jauniešu organizāciju "Solidaritāte", kas organizēja protestus pret krievu skolu reformu un vēlāk pārtapa par PCTVL jaunatnes nodaļu. Staļnojs strādājis uzņēmumā, kuru vadījis Krievijas vēsturnieks Valērijs Engelss, kurš drošības iestāžu redzeslokā nonācis saistībā ar Krievijas tā dēvētā tautiešu finansējuma saņemšanu un Krievijas interešu īstenošanu. 2012. gadā Staļnojs piedalījies biedrības "Jaunie federālisti" dibināšanā kopā ar citu prokremlisko aktīvistu un sevi par antifašistu dēvējošo Jāni Kuzinu.

Tikmēr "Re:Baltica" noskaidrojis, ka "nozagts.com" resursa kodols ir agrāk krievu kanālā TV5 un "vesti.lv" strādājuši žurnālisti. Arī Staļnoja ceļi savulaik aizveduši uz TV5, kur viņš bijis speciālo projektu direktors. TV5 toreiz pārraides vadīja tagadējais "Saskaņas" eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins un viņu aizstāvēt uz elektronisko mediju uzraugu kanāls sūtīja Staļnoju. Speciālu raidījumu TV5 sevis slavināšanai pirka Nila Ušakova vadītā Rīgas dome, bet kanāla direktors bija Šeitelmans. Viņš savulaik atlaida gan populāro raidījumu vadītāju Oļegu Ignatjevu, gan galveno redaktoru Vladu Andrejevu - paši atlaistie notikušo neslēpti saistīja ar Ušakova spiedienu tikt vaļā no kritiķiem, atgādina "Re:Baltica".

Pēdējos pāris gadus Staļnojs bijis konsultants "vesti.lv", kā labāk popularizēt saturu internetā, apliecināja laikraksta galvenais redaktors Andrejs Švedovs. Vietnes galvenais redaktors bija Vladislavs Užulis, kurš tagad ir galvenais redaktors "nozagts.com".

Vietne "nozagts.com", kurā bez Staļnoja darbojas arī Šeitelmans un vēl daži TV5 cilvēki, reģistrēta "Barsmedia" serverī, kas pieder bijušajam TV5 darbiniekam - videoinženierim un informācijas tehnoloģiju speciālistam Aleksejam Mehonošinam. Uz šī paša servera reģistrēta arī vietne "Mamikins.lv" un vairākas citas. Mamikins no komentāriem atteicies, bet Mehonošins "Re:Baltica" stāstījis, ka uz viņam piederošā servera reģistrētie portāli nav viens ar otru saistīti.

Līdz šīs nedēļas sākumam "nozagts.com" nebija atrodama nekāda informācija par redakciju. Taču tās ziņu bloks un reklāma bija atrodama ziņu portālā "Delfi", radot ilūziju, ka "nozagts.com" ir nopietns medijs. "Delfi" valdes priekšsēdētājs "Re:Baltica" atklāja, ka personīgi pazinis Staļnoju. "Mēs sadarbojāmies jau pusotru, divus gadus, kad "vesti.lv" vidžets bija pie mums un, kad viņš sāka runāt par jaunu projektu, nolēmu - kāpēc neturpināt. Es viņam uzticos," "Re:Baltica" sacīja Kuzikovs. Tomēr tagad, kad sācies skandāls ar aizdomām par varbūtēju saistību ar Krievijas finansējumu, "Delfi" sadarbību apturēšot, kamēr Drošības policija neviesīšot skaidrību.

"nozagts.com" mājaslapā nesen parādījusies informācija, ka tās galvenais redaktors ir Užulis, galvenais producents - Staļnojs, bet izdevējs - "Sheitelman and Partners Ltd". Pēc "Lursoft" ziņām, uzņēmums pieder Šeitelmanam (70% daļu) un vēl vienai bijušajai TV5 darbiniecei Svetlanai Puntei (15%), kā arī Jūlijai Zaicevai (15%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!