Foto: LETA
Baltinavā uz applūdušās salas izolētais zemnieku saimniecības "Māras zeme" 40 lopu ganāmpulks ir pārvietots uz citu aploku un bada nāve lopiem vairs nedraud, pastāstīja Baltinavas novada domes priekšsēdētāja Sarmīte Tabore (Mēs-Baltinavai).

"Ūdens līmenis ir nedaudz krities un to saimniekiem bija iespēja dzīvniekus pārvietot. Līdz ar to draudi pazaudēt dzīvniekus vairs nepastāv. Pagaidām aktuāla paliek problēma ar lopbarību, jo vienā saimniecībā ir aizgājusi postā faktiski visa, bet otrā - aptuveni puse lopbarības," klāstīja Tabore.

Lai risinātu barības problēmu, saimniecības laukos, kur ir iespēja iebraukt un nokult labību, plānots tīt salmu ruļļus. Lopu saimnieki cer arī uz to, ka platību maksājumi plūdos cietušajam reģionam tiks izmaksāti ātrāk, tādējādi būšot iespēja daļu nepieciešamā lopbarības siena ruļļu nopirkt. Varbūt arī vietējie zemnieki, kam ir sarūpēts siens saviem lopiem, noziedošot pa kādam rullim vai diviem, teica Tabore.

Pēc viņas paustā, pašreizējā situācija vieš cerības, ka šo gadu gadiem veidoto "hereford" šķirnes lopu ganāmpulku, kurā ir arī grūsnās govis, tā saimniekiem nebūs jālikvidē.

Jau vēstīts, ka iepriekš minētajā saimniecībā pastāvēja draudi, ka plūdu rezultātā lopi varētu arī aizpeldēt uz Krieviju. Kūkovas upes, kas tek gar Krievijas robežu, krastos esošās zemnieku saimniecības lopi bija iestrēguši uz plūdu izveidotas salas un, ūdens līmenim kāpjot, lopi varēja aizpeldēt uz Krieviju un tad dzīvnieku saimnieki tiem nevarētu tikt pakaļ. Pie lopiem varēja nokļūt un tos pabarot tikai izmantojot laivas. Patlaban šādi draudi vairs nepastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!