Foto: F64

Patlaban mēs atrodamies krīzes vidū, un krīzes vidū mainīt valdību būtu neprātīgi, preses konferencē pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu (JV) pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Levits sacīja, ka, meklējot šajā sarežģītajā situācijā kaut ko principāli jaunu, varam ieiet purvā. Patlaban par valdības nomaiņu domāt nevajadzētu, un izskatās, ka šī ļoti neviendabīgā koalīcija ir to sapratusi, izteicās Valsts prezidents.

Abas amatpersonas tikšanās laikā pārrunāja divus jautājumus – otrdien valdībā panākto konceptuālo vienošanos par mēreniem ierobežojumiem, kā arī jautājumus par valdības stabilitāti.

Levits uzsvēra, ka sabiedrības interesēs ir, ka valdība uzlabo un turpina darīt savu darbu.

Prezidents atgādināja, ka parlamentārā sistēmā ir iespējama atsevišķu ministru nomaiņa un viņu darbs visu laiku tiek vērtēts gan no sabiedrības, gan premjera, gan prezidenta puses.

"Visi ministri strādā kā nu kurš, bet aktuālas maiņas nav nepieciešamas. Tas primāri ir ministru prezidenta uzdevums – teikt, vai viņš var sastrādāties," uzsverot, ka aktuālu ministru nomaiņu patlaban nesaredz, pauda Levits.

Prezidents pauda atbalstu jaunajiem ierobežojumiem, par ko otrdien konceptuāli vienojās valdība, uzsverot, ka stabilizējošie pasākumi ir adekvāti.

"Šī valdības pieeja ir ļoti laba un es to atbalstu – stabilizējoši pasākumi, lai nepaaugstinātu saslimstības līmeni, jo piesardzība vienmēr ir labāka nekā pārgalvība," norādīja Levits. Tāpat prezidents pauda atbalstu iecerei Latvijā izveidot vakcinācijas centrus un ieteica ņemt vērā ārzemju pieredzi, uzsverot, ka "ritenis nav jāizgudro no jauna".

Kariņš norādīja, ka jaunie Covid-19 ierobežojošie pasākumi palīdzēs nodrošināt, ka Latvijā nesākas jauns saslimstības pieaugums.

Tāpat premjers vakar saņēmis ziņu no Eiropas Komisijas prezidentes par papildus "Pfizer" vakcīnu devu iegādi, kas nozīmē, ka daļu no šīm vakcīnām saņems arī Latvija. Plānots, ka šīs vakcīnu devas Latviju varētu sasniegt jau marta pēdējās nedēļās. Pagaidām gan vēl neesot zināms, cik daudz šo devu Latvija varētu saņemt, bet "nav gaidāms nekas revolucionārs", norādīja premjers.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 9. martā, konceptuāli vienojies par papildu ierobežojumu ieviešanas A rīcības scenāriju, izvēloties vieglāko no diviem ekspertu piedāvātajiem rīcības variantiem.

Darbu pie detalizētiem lēmumiem valdība turpinās ceturtdien pēc tam, kad trešdien tie tiks apspriesti arī ar sociālajiem partneriem.

Pie scenārija A tiek ieteikts rīcības variants, ka ražojošās nozares turpina darbu, ievērojot maksimāli iespējamu darbinieku distancēšanos – Covid-19 droši nozaru protokoli, piemēram, darbs maiņās, pēc iespējas biroji strādā attālināti un citi pasākumi.

Šajā variantā vīrusa izplatības mazināšana balstīta uz attālinātu darbu, tāpēc nepieciešams izstrādāt Covid-19 drošas darbības protokolu katrā nozarē, nepieciešams stingrs ieviešanas kontroles mehānisms, ierobežojumu politikas izmaiņas veicamas pa soļiem.

Kā tūlītējie pasākumi, lai kompensētu lipīgākā celma B.1.1.7. ietekmi un neapstādinātu tautsaimniecību, tiek ieteikti – darba organizēšanā nozares pāriet uz drošiem protokoliem (distancēšanās, vēdināšana, dezinfekcija, masku lietošana, veselības monitorings); atbildīgās personas par prasību ievērošanu noteikšana (t.sk. transports, darba organizācija); valsts pārvalde kā piemērs – klātienē tikai ar iestādes vadītāja atļauju, klātienes pakalpojumi tikai ar iepriekšēju pierakstu; privātais sektors – klātienē tikai ar komersanta vadītāja atļauju, atbalsts attālinātam darbam – 60 eiro apmērā uz strādājošo IIN neattiecināšana uz izdevumiem.

Pasākumi inficēto un kontaktpersonu uzraudzībā – aizliegt apmeklēt publiskas vietas; kontaktpersonu apziņošana 1 dienas laikā (sniedzot visu nepieciešamo informāciju par turpmāko rīcību saslimstības novēršanai un iespējām saņemt valsts atbalstu Izmitināšanas programmā); nodrošināt viesnīcu uz Covid-19 pozitīva testa pamata; veicināt Izmitināšanas programmas pieejamību, sedzot 80% no izmaksām, t.sk. ēdināšanai; stingra inficēto un kontaktpersonu uzraudzība; pašvaldību un NVO aktīva iesaiste inficēto un kontaktpersonu pārtikas un medikamentu apgādei.

Pārvietošanās – samazināt maksimāli pieļaujamo pasažieru skaitu līdz 30% no ietilpības; atbildīgās personas par pārvietošanās organizēšanu (t.sk. drošo protokola izstrādi); stiprināt kontroli par drošo protokolu un prasību ievērošanu; atteikties no pašvaldību stāvvietu maksas privātam transportam.

Pūļa testēšana un mērķtiecīgs skrīnings – ātri identificēt perēkļus, lai tos lokalizētu; identificēt riskus konkrētos segmentos; uzturēt liela mēroga testēšanu.

Tūrisms – mazināt izņēmumus, kas apgrūtina kontroli; stiprināt robežkontroli; organizētos tūrisma pakalpojumos iekļaut uzturēšanos 2 nedēļu pašizolācijā viesnīcā Latvijā.

Apturi Covid-19 – lietotnes pilnveide un popularizēšana; jāvērtē jomas, kur lietotnes lietošana ir obligāta (piemēram, sniedzot drošos pakalpojumus).

Pirmsskolas izglītībā – bērnudārza nodrošināšana vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti (bērnu mājsēde).

Vienlaikus savlaicīgi tiek gatavots vienots ierobežojumu mazināšanas un nozaru drošas, pakāpeniskas atvēršanas secība un plāns, balstoties uz nozaru nozīmīguma, epidemioloģisko un ekonomisko analīzi. Līdz šim identificētās jomas, kuras iekļaujamas analīzē – aktīvās atpūtas vietas (akvaparki, baseini, batutu parki, piedzīvojumu takas, bērnu izklaides vietas); amatiermāksla un mākslinieciskie kolektīvi; bērnu nometnes; ēdināšana (āra terases, sabiedriskā ēdināšana); fotopakalpojumi klātienē; izglītība (interešu un profesionālās ievirzes izglītība (izņemot sportu), pieaugušo profesionālā tālākizglītība, transportlīdzekļu vadītāju apmācība); izklaides vietas (diskotēkas, nakts klubi, kazino); kultūrvietas un izstāžu vietas (muzeji, izstādes, bibliotēkas); organizētie tūrisma pakalpojumi (ienākošie, izejošie); pulcēšanās un publiskie pakalpojumi, t.sk. kultūras pasākumi; skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumi (ķermeņa masāža, pirtis, SPA, sejas procedūras); sporta inventāra noma iekštelpās; sporta nodarbību vietas, t.sk. sporta bāzes, sporta klubi; tirdzniecības vietas (ielu tirdzniecība, mazie veikaliņi, tirdzniecības centri).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!